Facebook har raderat miljontals terrorvideor: ”Nu får det vara nog”

2019-03-18 07:31  
Foto: Jaap Arriens

Hur kunde terrordådet i Christchurch direktsändas i 17 minuter? Nu kräver Nya Zeeland svar från techgiganterna, och Storbritannien hotar med "juridiska konsekvenser".

Facebook säger att de raderat 1,5 miljoner videor från attacken.

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern säger att hon kommer att söka svar från Facebook och andra sociala medier-plattformar kring spridningen av videon från moskéattacken. Nya Zeeland gjorde vad de kunde för att avlägsna material _ men till syvende och sist är det upp till plattformarna själva, säger Ardern under en presskonferens.

– Jag tror absolut att det finns ytterligare frågor som kräver svar. Det här är en fråga som jag kommer att diskutera direkt med Facebook, svarar hon på frågan om Facebook borde ta bort möjligheten att direktsända.

"Ordentliga diskussioner"

Facebook lovar i ett uttalande att "jobba dygnet runt" för att radera våldsamt material.

"Under de första 24 timmarna (efter terrorattentatet, reds anm) tog vi bort 1,5 miljoner videor från attacken globalt, av vilka 1,2 miljoner stoppades vid uppladdningen", skriver företaget.

Nu höjs allt fler kritiska röster kring techjättarnas ansvar. Australiens premiärminister Scott Morrison uttrycker tvivel kring huruvida nuvarande regler är tillräckliga och säger att det krävs "ordentliga diskussioner" i frågan, enligt AFP.

Samtidigt förbereder Storbritannien nya regler för onlinepubliceringar och sociala medier, inklusive bestämmelser för censur.

"Företag som inte städar upp sina plattformar måste vara beredda på juridiska konsekvenser", skriver landets inrikesminister Sajid Javid på The Daily Express opinionssida.

Sprids propaganda

I ett inlägg på Twitter kritiserar ministern även Youtube, Google och Twitter för att inte göra tillräckligt för att stoppa extremistpropaganda som sprids på plattformarna.

"Nu får det vara nog", skriver han.

Kritiken kommer efter en lång tid av motvind för techbolagen. Förra årets Cambridge Analytica-skandal, som avslöjade att användares uppgifter använts för politiska syften, tvingade Mark Zuckerberg att lova bättre skydd för användares uppgifter.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt