Facebook gör operativsystem - ska ersätta Android

2019-12-20 15:06  
Oculus Quest har en upplösning på 1600x1440 pixlar per öga. Det är högre än i deras tidigare premiumheadset, Oculus Rift. Foto: Facebook

Företaget vill inte längre förlita sig på Android. Det nya operativsystemet ska köras på Facebooks egen hårdvara.

Med allt tyngre satsningar på hårdvara har Facebook nu beslutat att bygga sitt eget operativsystem. För tillfället förlitar sig Facebook på Googles operativsystem, Android.

– Vi vill försäkra oss om att det finns plats för oss under nästa generation. Vi tror inte att vi kan lita på marknaden eller på att våra konkurrenter ser till att det blir så, säger Andrew Bosworth, hårdvaruchef på Facebook, till tekniksajten The Information.

Facebook har en produktsvit som heter Portal, som främst består av skärmar för videosamtal och som har inbyggda digitala assistenter.

Läs mer: Facebook bekräftar: Utvecklar en egen röstassistent

Men med ”nästa generation” talar Bosworth förmodligen om företagets satsning på virtuell och förstärkt verklighet. Facebook äger redan Oculus, som bygger vr-utrustning. Headset som Oculus Rift och Quest körs med Android i dag.

Men den sociala mediejätten tänker också – precis som Apple – satsa stort på ar-glasögon.

Futuristen Amy Webb som driver Future Today Institute har precis utsett 2020 till de smarta glasögonens (som ar-glasögon också kallas) år. Svenska telekombolaget Ericsson, som vet ett och annat om mobilteknik, tror att ar-glasögon kommer att ersätta smarttelefonen under nästa årtionde.

Det är alltså i en sådan värld Facebook anser sig behöva ett eget operativsystem. En representant säger till The Information att företaget ”bygger ett skräddarsytt operativsystem för augmented reality”.

Arbetet med att designa operativsystemet ska ledas av Mark Lucovsky, en före detta Microsoft-ingenjör som var med och gjorde Windows NT.

Läs mer: Oculus Quest är det enda vr-headset du behöver

The Information passar även på att nämna att arbetet med Facebooks uppseendeväckande hjärna-till-dator-gränssnitt fortskrider. Det vill säga möjligheten att styra en dator bara genom att tänka. En ingenjör på Facebook uppger att tekniken krympt från att vara stor som ett kylskåp till något som skulle få plats i en hand. En representant för Facebook säger att det "arbetets fokus handlar om vad som krävs för ar-glasögon”.

Som sajten Techcrunch noterar är det dock viktigt att påpeka att även om Facebook nu bygger ett eget operativsystem så kommer företagets appar fortfarande att vara tillgängliga till både Android och Ios.

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt