Facebook förbjuds samla in tysk data

2020-06-24 07:13  
Facebook fick tummen ner av en tysk federal domstol. Arkivbild. Foto: Ben Margot/AP/TT

Facebook måste sluta samla in data från användarna utan tillstånd och därmed följa tidigare beslut i frågan. Det har en tysk federal domstol beslutat.

Den tyska konkurrensmyndigheten slog i fjol fast att Facebook utnyttjar sin dominerande ställnig inom sociala medier och att insamlandet av data inte fick fortgå, vilket det amerikanska företaget överklagade.

Federala domstolen BGH säger i sin dom på tisdagen att det inte råder något tvivel om att Facebook bryter mot tidigare beslut genom att dela datan mellan sina olika plattformar – förutom Facebook även Whatsapp och Instagram – och till tredje part utan ett uttryckligt godkännande av användarna.

– Facebook måste ge användarna chansen att avslöja mindre om sig själva, och framför allt vad de vill dela med sig för information utanför Facebook, säger domaren Peter Meier-Beck.

I en första kommentar säger Facebook att tisdagens beslut inte påverkar den överklagansprocess mot konkurrensmyndigheten som pågår.

"Vi kommer att fortsätta försvara vår inställning att vi inte brutit mot någon konkurrenslagstiftning. Personer eller företag i Tyskland som använder våra produkter kommer inte att märka några omedelbara förändringar", skriver företaget i ett uttalande.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt