Facebook förbjuder stöd till nationalism

2019-03-28 07:18  
Förbudet träder i kraft från och med nästa vecka och kommer även gälla Instagram. Foto: TT

Facebook meddelade på onsdagen att företaget utvidgar sina regler mot hatiska uttalanden och att de ska förbjuda allt stöd för vit nationalism och separatism.

Förbudet ska träda i kraft från och med nästa vecka och förbudet kommer även gälla Instagram. Facebook har sedan tidigare förbjudit vit nationalism, men har i sina regler inte ansett att separatism är rasistiskt.

"Det är uppenbart att dessa yttringar är starkt knutna till organiserade hatgrupper och de hör inte hemma i våra tjänster", säger Facebook nu i ett uttalande.

Människorättsgrupper har under en längre tid anklagat Facebook för att ha misslyckats med att mota extremism och företaget fick hård kritik efter att den misstänkte skytten vid terrordåden mot två moskéer i Christchurch, Nya Zeeland, sände dådet på Facebook, en film som kritiker anser att det tog alldeles för lång tid innan Facebook tog bort.

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern välkomnade under torsdagen Facebooks beslut.

Mer om: Facebook

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt