”Facebook - en stor säkerhetsrisk”

2013-03-20 13:06  
Birgitta Rydberg Foto: SLL

Anställda ska inte facebooka privat på sjukhusets datorer. -Det är allvarligt, säger Birgitta Rydberg (FP), landstingsråd i Stockholm med ansvar för e-hälsa.

Reglerna är tydliga, menar Birgitta Rydberg: inget privat surfandet på landstingets datorer. Så sent som i tisdags tog landstingsfullmäktige beslut om en ny, reviderad informationssäkerhetspolicy i Stockholms läns landsting.

-Vi vet att det här trots allt förekommer. Jag tycker att det är allvarligt om anställda utsätter patienter för sådana risker. Det här är en stor säkerhetsrisk, säger Birigtta Rydberg.

Vad gör ni för att förhindra det?

-Verksamhetsansvariga måste se till att personalen följer riktlinjerna. Och våra systemtekniker måste se till att det inte går att gå ut på sociala medier.

Menar du att ni ska börja blockera till exempel Facebook?

-Det är it-folket som måste se till att det inte är någon risk för patientuppgifter. Men man kan fundera på vilka datorer som ska ha internetuppkoppling.

Fråga: Har du eller din arbetsplats utsatts för en riktad it-attack via Facebook eller andra sociala medier? Hör av dig till Ny Teknik med mejl till nyhetschef Kalle Anrell.

Du kan också hör av dig anonymt till Ny Teknik via sajten Techleaks.

Anna Orring

Mer om: Facebook Google

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt