Facebook bekräftar: Utvecklar en egen röstassistent

2019-04-18 10:15  

Amazon, Apple, Google, Microsoft och Samsung har redan en. Nu meddelar Facebook att de är på gång med en egen röstassistent.

Den amerikanska marknaden för smarta högtalare domineras i dagsläget av två jättar: Amazon och Google. Amazon har dock ett stort försprång gentemot sina konkurrenter, med 67 procent av marknadsandelarna 2018 och förväntade drygt 63 procent under 2019, enligt forskningsföretaget Emarketer.

Nu står det klart att även Facebook vill ha en bit av kakan.

På onsdagen avslöjade CNBC att Facebook sedan drygt ett och ett halvt år tillbaka arbetar för att ta fram en egen röstassistent. Bolagets ar- och vr-team, som bland annat jobbar med vr-headsetet Oculus, ska stå vid rodret.

Läs mer: Har du skaffat uppkopplade prylar? Här är 5 tips för ett säkert smart hem

Senare samma dag bekräftade Facebook själva uppgiften för nyhetsbyrån Reuters.

”Vi arbetar för att utveckla röst- och ai-assistenttekniker som kan fungera för vår familj av ar/vr-produkter inklusive Portal, Oculus och framtida produkter”, skriver en talesperson på Facebook i ett mejl till Reuters.

Några närmare detaljer avslöjade Facebook inte. Men CNBC nämnde också både Oculus och videochattenheten Portal som möjliga användningsområden för den nya röstassistenten.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt