Facebook anklagar Apple – hindrar konkurrens

2020-12-17 07:22  
Facebook riktar hård kritik mot Apple. Arkivbild. Foto: Richard Drew/AP/TT

Sociala mediejätten Facebook har köpt annonsplatser i stora amerikanska tidningar med hårda anklagelser mot teknikbolaget Apple.

Facebook påstår att Apple agerar konkurrenshämmande genom ett tillägg i den senaste versionen av operativsystemet Ios, som uppmärksammar användare på att appar samlar in bakgrundsdata. Tillägget gör det även möjligt att hindra apparna från att samla in bakgrundsdata när de inte används.

Många av Facebooks annonsörer är mindre företag, och bolaget hävdar att det förlitar sig på användardata för att skapa annonser som är mer relevanta och sannolika att skapa inkomster.

– Apple beter sig konkurrenshämmande genom att använda sin kontroll över App Store för att öka sin vinst på bekostnad av kreatörer och småföretag, säger Dan Levy, vicechef för Facebooks annonsavdelning.

– Det här handlar om kontroll över hela internet och hur de försöker kontrollera personlig annonsering.

Mer om: Facebook Apple

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt