Få bloggare skattar <br></br>för Googleintäkterna

2008-05-13 23:00  
Svenska bloggare tjänar tusenlappar varje månad och Skatteverket har svårt att komma åt skattesmitarna. Foto: Colourbox

Googles bankcheckar till svenska privatpersoner är svåra att spåra för Skatteverket. Men intensiv spaning pågår. <br></br>- Vi är helt säkra på att en hel del inte tror att en check från Google ska beskattas, säger Dag Hardyson på Skatteverket.

När Googlechecken dyker upp i brevlådan kan det vara lockande att "glömma bort" inkomsten när det blir deklarationsdags. Vissa aktiva bloggare tjänar många tusenlappar i månaden på att upplåta annonsutrymme åt Googles Adsense.

Det finns sannolikt tiotusentals svenskars webbplatser i Googles annonsnätverk. Exakt hur många vill Google inte uppge, men Skatteverkets söksystem letar upp platserna och kartlägger vilka som ligger bakom de mest besökta webbplatserna.

Skatteverket kollar vilka av dessa som fått pengar direkt till sitt bankkonto och jämför med skattedatabasen vad som tagits upp för beskattning.

- Vi anser att det är näringsverksamhet från första kronan och den som har en frekvent besökt webbplats måste kunna visa upp avräkningsnotorna från Google, säger Dag Hardyson.

Problemet är när pengarna inte går direkt in på ett konto

i en svensk bank, utan i stället skickas som check i ett brev direkt till privatpersoner, en check som löses in av en utländsk bank med filial i Sverige. Då begränsas Skatteverkets möjligheter en del av reglerna i bankens hemland. Det gäller bland annat Citibank, som Google Adsense använder.

Google lämnar heller inte ut kontrolluppgifter till Skatteverket.

- Vi har fokus på att få fram uppgifter om den här typen av verksamhet och möjligheterna beror till en del på lagstiftningen i respektive land, exempelvis på Irland, där Google Adsense har sitt säte. Vårt internationella samarbete har ökat kraftigt.

Ny Teknik har talat med några som i större skala har Adsense som en försörjningskälla.

Per Gustafsson har omkring hundra sajter med faktaartiklar, varav en del är kopplade till Adsense. Det är den typ av platser som Skatteverket kallar för "made for Adsense" och särskilt letar efter, liksom webbplatser för andra annonsnätverk. Men Per Gustafsson har deltidsanställda och tar upp sina intäkter i företagets bokföring.

- Jag har levt på det här i två år på heltid och företaget omsatte ungefär en miljon kronor förra året. Jag tror att alla på den här nivån skattar för intäkterna.

Den som försöker smita ifrån skatten med intäkter i den storleken riskerar att fastna i Skatteverkets garn. Lättare är det för dem som tjänar några tusenlappar i månaden. De är för många för att Skatteverket ska hinna med.

- Många tänker nog inte på att webbplatsen kan ha ett högt försäljningsvärde om det finns dokumenterade inkomster från den, säger Dag Hardyson.

Masen jagar på Ebay och Tradera
Förra året började Skatteverket i stor skala att söka efter näringsidkare på auktionssajter som Tradera och Ebay.

I flera fall har personer blivit högt eftertaxerade för inkomster de inte deklarerat. Det pågår också flera utredningar mot personer som tjänat pengar via Adsense och där verket misstänker skattebrott. I huvudsak letar de efter sådana som undanhåller större inkomster.

Verkets undersökningar visar att cirka 20 procent av näthandeln inte redovisar sin verksamhet.

En särskild grupp är den som kallas "fake traders", som låtsas att de finns utomlands, men i själva verket bedriver verksamheten i Sverige. Den som "glömt bort" att redovisa intäkter från Google Adsense kan själv rätta sin deklaration och skicka in en ny.

Tomas Carlsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt