Extremt välgjord - men inte färdig

2007-10-30 23:00  

Den är tunn och elegant och imponerande enkel att använda. Apples nya flaggskepp Ipod Touch är extremt välgjord. Samtidigt är den en bra bit ifrån vad den skulle kunna vara.

Det som överraskar mest när man tar i Ipod Touch är hur allting på den stora skärmen följer fingrarnas kommandon på ett intuitivt och nästan magiskt sätt.

Man zoomar in i bilder och webbsidor genom att sära på fingrarna, och zoomar ut genom att nypa ihop. Bläddra mellan bilder och skivalbum eller skrolla i webbsidor, gör man genom att svepa med fingret över skärmen.

Särskilt elegant är att man med envist svepande kan sätta fart på rörelsen, liksom på ett hjul som snurrar med levande kraft.

Att innehållet på skärmen följer med då spelaren vrids, och att ett tydligt tangentbord dyker upp bara när det behövs, känns naturligt. Det märks kort sagt att Apple är mästare på att göra det enkelt och roligt för användaren.

Det som framförallt skiljer Ipod Touch från tidigare musikspelare i serien är att den är uppkopplad med trådlöst nät, wifi. Och för första gången går det nu att köpa musik från Apples musikbutik Itunes Store direkt till spelaren - ett genidrag som Microsoft på motsvarande sätt öppnat för i sin musikspelare Zune.

Att handla musik i själva musikspelaren borde leda till betydligt fler spontanköp än när köparen måste sitta vid datorn. Dessutom är Ipod-versionen av Itunes Store föredömligt lättnavigerad.

Nytt med wifi-uppkopplingen är surf med webbläsaren Safari samt ett slags direktlänk till videosajten You Tube. Båda fungerar mycket bra - webbsurfandet långt bättre än i handdatorer och avancerade mobiler, där det oftast tar evigheter att skrolla i fullstora webbsidor. Det är samtidigt här som önskelistan börjar. När Ipod Touch nu ändå är uppkopplad känns det självklart att ha e-post, chattprogram, internetradio och mycket, mycket mer.

Nokia har med sin surfplatta N810 gått på just det spåret - alla internettjänsterska vara tillgängliga. Den har dessutom inbyggd kamera och gps, men kostar i gengäld 1 500 kronor mer.

Nu är öppningen på väg även för Ipod Touch, liksom för storebror Iphone. Båda öppnas nästa år för installation av nya program. Till dess får användarna sukta, vilket tycks vara en väl uttänkt strategi i hela upplägget av Ipod-serien.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt