Explosion av uppköp av småbolag

2014-11-05 13:24  
Grafittiväggen på Klarna. Foto: Helen Ahlbom

Uppköpen av europeiska uppstarsbolag exploderar. Under första halvåret i år såldes lika många som under hela förra året. Ett av de heta bolagen som pekas ut är svenska Klarna. Känner du till de andra?

Närmare 1000 europeiska uppstartbolag inom it- och telekomsektorn har samlats i en ny rapport.

En fjärdedel av alla bolag finns i Storbritannien. Tyskland är tvåa med 15 procent.

Sverige ligger på en sjundeplats med 7 procent. Det sticker ut eftersom vi bara har knappt 10 miljoner invånare. Det ska jämföras med Tyskland som har 8 gånger fler, och Storbritannien, Frankrike och Italien som har ungefär 60 miljoner invånare vardera.

Men landet som överraskar är Irland, med 8 procent av uppstartsbolagen, trots att där bara finns 4,5 miljoner invånare. I kortversionen av rapporten finns ingen förklaring. Men kanske beror det på alla stora it-bolag som lockats investera i landet av skatteskäl.

Undersökningen som presenteras i rapporten Starup Europe Partnership, har genomförts av Pedal Consultig och Ud´Anet för att få en samlad bild av var de unga innovativa it-bolagen finns.

Uppköpen av de unga europeiska bolagen exploderar. Under första halvåret i år såldes lika många som under hela förra året.

Författarna har också hittat mer närmare 1500 investmentbolag, varav en femtedel har investerat i mer än ett företag. Störst är Index Ventures och High-Tech Grunderfonds.

Amerikanska investerare dominerar. Nästan hälften av alla affärer, till ett värde av över 15 miljoner dollar, leddes av amerikanska bolag.

Vilken typ av bolag är vanligast? Enligt rapporten jobbar 17 procent av bolagen med programvarulösningar, medan 14 procent satsar på e-handel och 10 procent på mobilappar.

I rapporten pekas toppspelarna ut i de tre största segmenten. Svenska Klarna är med bland e-handelsbolagen, liksom tyska Zalando och Auctionata.

Bland programföretag nämns brittiska Truephone, danska Tradeshift och tyska Delivery Hero.

Och appföretagen som toppar är de tre brittiska bolagen Shazam, Monitise och Hailo Cab.

Läs mer i pressreleasen.


Följ Ny Teknik på Facebook!

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt