Explorer sitter osäkert på tronen

2008-05-20 23:00  

Webbläsaren Internet Explorer vacklar på kungatronen, medan Firefox och Safari klättrar. Och nu har en ny rond i kampen mellan webbläsarna inletts.

2008 är något av webbläsarens år. Apple har i vår lanserat en ny version av sin webbläsare Safari, som nu dessutom finns för Windows.

Firefox 3 ska snart vara klar, runt hörnet väntar också Opera 9.5. Och från Microsoft har den första betan av Internet Explorer 8 just lämnat utvecklingsavdelningen.

Att det är dags för en ordentlig nystart i kampen mellan webbläsarna förklarar Thomas Mendel, analytiker på Forrester Research, med webbens ökande betydelse.

- Man kan faktiskt argumentera för att webbläsaren är den viktigaste programvaran i datorn, till och med viktigare än operativsystemet, säger han.

Han pekar på att avancerade webbtjänster ersätter vanliga datorprogram. Nättjänster för e-post, ordbehandling och bildredigering gör att programmen i datorn minskar i betydelse.

- Det innebär att man kan använda vilket operativsystem som helst, och ändå få samma användarupplevelse, säger Thomas Mendel.

Ray Valdes, analytiker på Gartner, instämmer i beskrivningen.

- Webbläsarna är inga sedelpressar i sig själva, men de lägger grunden för väldigt mycket av det som en dator används till i dag, säger han.

Inte konstigt då att det råder högtryck hos företagen som utvecklar webbläsare. Men jämfört med den tidigare matchen mellan Internet Explorer och Netscape Navigator finns en stor skillnad.

Både Netscape Navigator och Internet Explorer utökade html, språket som används för att bygga webbplatser, med egna funktioner. Resultatet blev att det i många fall krävdes en viss webbläsare för att en webbplats skulle se ut som tänkt. Men de negativa reaktionerna har varit många, och med de nya webbläsarna är situationen därför en annan. Alla sägs nu vara bättre på att följa de öppna standarder för webbutveckling som finns.

Konkurrensen finns i stället på ett annat plan.

- Mycket av utvecklingen sker nu utanför själva webbfönstret. Man lägger till bättre säkerhetsfunktioner, gör programmen snabbare och tar till andra sätt att locka nya användare, säger Ray Valdes.

Betaversioner kan innehålla buggar

*Betaversioner är program som inte är färdigutvecklade och kan innehålla särskilt många och allvarliga buggar. Installera dem därför inte på viktiga datorer.

Här är de nya webbläsarna

Internet Explorer 8

*Status:Första betaversionen.

*Ur säljargumenten: Högre säkerhet och bättre stöd för öppna standarder.

*Exempel på unika funktioner:Web slices, ett sätt att prenumerera på utvalda delar av en webbsida, exempelvis en väderkarta.

*Testa:http://www.microsoft.com/windows/products/winfamily-/ie/ie8/getitnow.mspx

Firefox 3

*Status:Befinner sig i release candidate 1.

*Ur säljargumenten:Säkerhet, stabilitet och snabbhet.

*Exempel på unika funktioner:Du kan koppla webblänkar med mejladresser till webbtjänster för e-post. I stället för att hamna i datorns mejlprogram skickas användaren exempelvis till Gmail.

*Testa:http://www.mozilla.com/en-US/firefox/all-beta.html

Opera 9.5

*Status: Befinner sig i beta 2.

*Ur säljargumenten: Snabbhet och säkerhet.

*Exempel på unika funktioner: Kan ”synkronisera” bokmärken mellan alla plattformar Opera finns på, så att samma bokmärken finns i mobilen och datorn.

*Testa: http://www.opera.com/products/desktop/next/

Safari 3.1

*Status: Lanserad.

*Ur säljargumenten:Snabbhet, säkerhet och nytt alternativ för Windows.

*Exempel på unika funktioner:Surfa utan att lämna spår i datorn efter vilka webbplatser du besökt.

*Testa:http://www.apple.com/safari/

Anders Thoresson

Mer om: Safari Explorer

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt