Experter: Räkna inte ut kryptovalutorna

2018-02-05 08:20  
Foto: TT / AP Photo / Kin Cheung

Värdet på kryptovalutan bitcoin har fallit handlöst i veckan.

Men raset var väntat och kryptovalutornas tid är inte över, enligt experter som TT talat med.

Bitcoin-kraschen på 60 procent på drygt en månad kommer efter veckor med flera hot om nationella förbud mot handel med kryptovalutor, skärpt reglering och flera uppmärksammade skandaler och bedrägerier med koppling till bitcoin.

Facebooks beslut att förbjuda bitcoin-annonser i det sociala nätverket pekas också ut som en faktor.

Men risken för en kraftig korrigering nedåt var uppenbar efter det enorma prislyftet i slutet av 2017, enligt Johan Javéus, chefsstrateg på SEB.

– När man får en sådan snabb ock kraftig rörelse får man förr eller senare en rejäl korrektion, säger han.

Läs mer: Shoppa med bitcoin på flygplatsen

Flera snarlika bitcoin-krascher har ägt rum tidigare. Skillnaden nu är att betydligt fler har dragits in i den spekulativa handeln och att hela marknaden vuxit, bland annat med alternativa kryptovalutor som ethereum eller ripple.

Javéus tror inte veckans krasch är spiken i kistan för kryptvalutorna, utan snarare ett tecken på att tekniken och marknaden måste utvecklas så att värdeutvecklingen stabiliseras.

Är det köpläge?

– Det enda råd jag ger om någon frågar är att du inte ska satsa mer än du kan förlora.

Riskerna med de snabbt växande kryptotillgångarna i världen var föremål för en stundtals het paneldebatt på Världsekonomiskt forums årsmöte i Davos i januari. En av deltagarna var vice riksbankschef Cecilia Skingsley, som vid sidan av att delta i penningpolitiska beslut även leder Riksbankens arbete inför möjligheten att införa en digital e-krona som alternativ till kontanter och bankkort.

I en TT-intervju efter paneldebatten i Davos sade Skingsley att hon har svårt att se någon dramatik utanför kryptovärlden om bitcoin-bubblan skulle spricka.

– Som vi bedömer det i dagsläget är den här sortens kryptotillgångar alltför små, värdet på dem är allt för begränsat för att det ska kunna bli ett allvarligt hot, sade hon.

För att skapa en riktig finanskris skulle det enligt Skingsley krävas betydligt mer skuldsättning i det reguljära banksystemet bakom affärerna med kryptotillgångar.

– Några sådana tendenser kan man inte säga att det finns i dagsläget.

På sikt räknar Skingsley med att marknaden för kryptotillgångar kan växa till sig. Men för att det ska bli ett gångbart alternativ till centralbanksvalutor och inte bara något att spekulera i krävs stabilare värdeutveckling så att de börjar fungera som betalningsmedel.

Att slå ut centralbankspengar blir dock svårt, tror Skingsley.

– Den sortens pengar människor betalar skatt i brukar man vilja ha sin lön i. Och då vill man också ha varor och tjänster prissatta i den valutan, säger hon.

Hon har själv hittills avstått från att investera i bitcoin.

Skulle du kunna tänka dig att skaffa bitcoin?

– Ja, om jag trodde att det fanns ett värde i min portfölj av andra sparmedel. Men det kan jag inte säga att det gör. Jag ser inga tydliga riskspridningsegenskaper.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt