Experter: Mobilen dödar många förhållanden

2019-07-11 11:30  
Foto: Shutterstock/IBL

Danska parterapeuter säger att mobilen är en riktig relationsdödare. Majoriteten av alla par som söker hjälp nämner användandet av telefonen som ett problem i förhållandet.

Även om problemet med relationen kan se olika ut, är mobiltelefonen ständigt återkommande, rapporterar danska Politiken, som pratat med fem parterapeuter och sexologer.

– Nio av tio par som kommer till mig, nämner mobiltelefonen som ett problem. Det är en så stark förströelse, att även om man är överens om att lägga ifrån sig den, så håller det inte särskilt länge, säger parterapeuten Lise Kramer Schmidt.

"Lusten att vårda relationer minskar"

Hon säger att lusten att göra saker med varandra minskar när vi blir stimulerade av telefonen.

– Lusten att vårda relationen minskar. Lusten att se på sin partner, innan du tittar på telefonen, minskar. Partnern är sekundär, det är nytt, säger hon till Politiken.

Skärmen stjäl fokus från sex

Psykologen Rikke Juul säger att det spelar igen roll om paret söker hjälp för problem med sexlivet eller problem med kommunikationen.

Läs mer: Hjärnforskare: Digitaliseringen stjäl din koncentration

– För dem stjäl skärmen fokus från samvaron med partnern. Och när de går och lägger sig så följer telefon eller Ipad med, och sex blir därför också ett andrahandsval, säger hon till tidningen.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt