Experten: Smarta klockor blir bara ett komplement

2013-04-23 13:55  

En rad elektronikföretag satsar nu på att pressa in mer datakraft i klockor. Jättarna är med, men en rad småbolag har hunnit längst.

Redan för sex år sedan skrev Ny Teknik om klockan som visar vem som ringer i telefonen.

Nu kommer nästa stora utvecklingsboom. Men utvecklarna har valt lite olika vägar för framtidens klockor – vissa görs för att vara tillbehör till mobilen och andra som oberoende enheter med egen internet- och telefonanslutning.

Teknikens fokus ligger inte huvudsakligen på att visa tiden. Jacob Wikner, lektor i elektroniksystem på Linköpings universitet, tror att smarta klockor kommer att ha en begränsad genomslagskraft.

– Jag ser ingen direkt fördel med klockor. Det enda är att man slipper ta upp telefonen ibland.

Han tror att det blir svårt att få in tillräckligt med elektronik och samtidigt ha bra batterier för att klockan skulle kunna ha samma funktioner som en smartphone.

– Jag tror på att utveckla dem som slavenheter där du kan kommunicera med din smarta telefon, stereo eller Ipad. I stil med att du ser vem som ringer när telefonen ligger i jackan. Spel kommer inte att funka då man behöver sitta still med armen alldeles för länge.

En möjlighet han ser är att klockorna utvecklas för att övervaka en persons hälsotillstånd.

– De kan till exempel mäta blodtryck och puls men personerna som skulle ha störst användning är äldre som kanske inte är så vana med elektronik. Men kanske är det intressant även för yngre personer.

De stora har gett sig in i racet om marknaden för de smarta klockorna. Men bland bolag som Samsung, LG, Google, Sony och kanske även Apple och Microsoft, finns också mindre kända namn. I Sverige finns exempelvis företaget Mutewatch.

Ett bolag som har en näst intill färdigutvecklad produkt är det kanadensiska bolaget Neptune. Deras Neptune Pine kommer ha funktioner som telefon, kamera, webbläsare och musikspelare. Allt inpackat på några kvadratcentimeter på armen och utan att den behöver kopplas upp mot en mobiltelefon.

En av det förra årets snackisar var den amerikanska smartklockan Pebble. Utvecklarna ansökte om donationer för att sätta i gång produktionen. En prototyp presenterades tillsammans med ett mål att samla in hundra tusen dollar. Målet uppnåddes på kort tid och när insamlingen var slut hade de fått ihop tio miljoner dollar.

Pebble har haft problem att leverera klockorna i alla färger utom svart, men snart kommer ett test i Ny Teknik.

Pebble – ett av de tidiga klockförsöken

Pris: 150 dollar.

Batteritid: 7 dagar.

Display: 144 x 168 pixlar av ­e-papper.

Bluetooth för kommunikation med smartphone.

Kompatibel med Ios och Android.

Visar sms, e-mejl samt Facebook-, Twittermeddelanden och mycket mer.

Ville Westman

Mer om: Klocka Armbandsur

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt