Experten: Blockkedjan är för komplicerad

2017-04-04 06:00  

Digitaliserinsgurun Claudia Olsson tror att blockkedjan kan förändra både myndigheter, näringsliv och hela samhällen.Men först måste tekniken bli enklare att använda.

Claudia Olsson har precis varit i Washington. Där har hon talat inför 100 personer i den globala samarbetsorganisationen Trilaterala kommissionen. Budskapet? Blockkedjan kan komma att förändra världen.

– Jag föreläste om potentiella och möjliga tillämpningar. Tanken är att få fler att fundera på möjligheterna. Dels kring myndighetsarbete, men också hälsoregister och demokratiarbete. En del runt det finansiella naturligtvis, säger hon.

Blockkedjetekniken – tänk på det som en decentraliserad databas över transaktioner eller certifikat – gör att människor som aldrig har träffats kan lita på varandra. Man skulle kunna kalla det fjärrtillit. Om man kan lita på varandra kan man i flera fall utesluta mellanhänder. Och sådant som tidigare krävt fysisk närvaro kan nu ske på avstånd. Som att rösta i riksdagsvalet utan att ta behöva ta sig till vallokalen.

– Men det är också väldigt intressant för aktieägare. Hur de kan rösta utan att vara på stämman. Det är en chans att påverka även den privata sektorn, säger Claudia Olsson.

Det är den här sortens tankearbete som hon vill uppmuntra till: vilka möjligheter, risker och utmaningar som uppstår när tekniken tillåter något som tidigare var omöjligt.

– Den här tekniken kan potentiellt sett få ett mycket stort genomslag. Det system vi byggt med internet kompletteras. Nu har vi möjlighet att förutom information också överföra transaktioner.

Läs mer:

Läs mer: Blockkedjan förstärker internet

Det är inte vem som helst som säger det. När makthavare vill veta hur teknik kommer att påverka våra framtida liv är Claudia Olsson en av de första de vänder sig till. Hon har studerat vid både KTH, Handels och Singularity University i USA. Hon har jobbat som rådgivare åt utrikesdepartementet, skrivit framtidsrapporter åt digitaliseringskommissionen, arbetat för FN i New York och har en lång rad ledarskapsutmärkelser att dekorera sitt cv med. Alldeles nyligen blev Claudia Olsson utsedd till ”ung global ledare” av World Economic Forum.

Claudia Olsson är en av författarna bakom den färska rapporten ”Blockkedjan – decentraliserad tillit” som stiftelsen Entreprenörskapsforum står bakom. I den noteras naturligtvis all potential, men den leder också till slutsatsen att tekniken är för komplicerad då den kräver avancerade kunskaper om P2P-nätverk, kryptografi och ekonomi. ”Få människor i världen har en god förståelse för hur den här tekniken fungerar”, skriver hon.

– Användarvänligheten är en utmaning. Ett ekosystem kring tillgänglighet, tjänster och lösningar börjar ta form nu. Så att blockkedjan kan bli något för gemene man.

Läs mer:

Läs mer: Blockkedja bygger börs för nystartsföretag

Kan man se det här som åren innan Windows kom?

– Ja, det skulle man nog kunna säga. Ja, så är det. Nu går man mot användarvänlighet för att nå större skala.

Som vd för konsultbolaget Exponential jobbar Claudia Olsson med flera – hon vill inte uppge hur många – svenska företag som är nyfikna på att använda blockkedjan. Hon märker att intresset är tilltagande både i näringslivet och hos myndigheter.

– Men våra myndigheter skulle kunna jobba än mer med det. Det skulle vara väldigt intressant att sätta upp fler testbäddar.

Exponential har tre konsulter som är experter på tekniken. Bolaget hjälper sina kunder att klura ut om – och hur – de eventuellt kan använda blockkedjan.

– Låt säga att du har ett verkstadsbolag. Då kan vi kika på hur blockkedjan skulle bli intressant för logistikflödet, säger Claudia Olsson.

Claudia Olsson

Ålder: 33.

Utbildning: Industriell ekonomi på KTH. Internationell ekonomi på Handelshögskolan. Studerat vid Singularity University på Nasas campus i Kalifornien, där några av hennes mentorer hette Larry Page, Ralph Merkle och Buzz Aldrin.

På sitt cv: Jobbat som rådgivare åt Utrikesdepartementet, skrivit framtidsrapporter åt digitaliseringskommissionen, arbetat för FN i New York och har en lång rad ledarskapsutmärkelser. För några veckor sedan utsågs hon till Young Global Leader av World Economic Forum.

Yrke: Vd för konsultbolaget Exponential.

Peter Ottsjö

Mer om: Blockkedja

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt