Experten: Banta datorn bästa nyårslöftet

2017-01-02 09:54  
Foto: Alamy

Många brutna nyårslöften har handlat om att banta. Men om det handlar om innehållet på datorn är det kanske lättare att genomföra.

Både privatpersoner och företag sparar en massa filer helt i onödan. För företagen visar undersökningar att det handlar om 70 procent av datan som bara drar ner hastigheten på systemen och drar upp kostnaderna. En massa osorterat material på hårddisken skapar också andra problem.

En av tre svenskar upplever det som ganska eller mycket svårt att hålla reda på sina sparade filer och dokument, visar en Sifo-undersökning från tjänste- och mjukvaruföretaget Tieto. Ungefär lika många rensar aldrig eller mer sällan än en gång per år hårddisken och 60 procent har någon gång tappat bort eller förlorat viktig data som de inte lyckats återfå.

– Vi behöver bli bättre på att databanta. Metoden att ”spara allt för all framtid” fungerar helt enkelt inte längre. Väldigt många har dålig koll på var de har sin data sparad och hur de ska använda den på bästa sätt. Det handlar om beteende men också om att allt för få faktiskt nyttjar den teknik som finns på ett effektivt vis, säger Doreen Rothe, chef för informationshanteringslösningar på Tieto.

Mer om: Dator

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt