Experten avslöjar: Så visste jag att Nokia skulle göra mobiler igen

2014-11-19 10:26  
Bengt Nordström. Foto: Fredrik Stehn

– Nya Nokia gör snart mobiler igen, sa mobilexperten Bengt Nordström redan i augusti i Ny Teknik. <br/> Nu avslöjar han hur han visste.

Bengt Nordström, vd och grundare av konsultbolaget Northstream, med flera av de stora mobiloperatörerna och tillverkarna av mobilnät som kunder, sa redan i augusti i Ny Teknik att han är övertygad om att Nokia, det som blev klar efter försäljningen av mobilerna till Microsoft, kommer att börja tillverka mobila konsumentprylar igen.

I går blev det offentligt. Nokia lanserar surfplattan N1.

Hur kunde du veta det?

- Vi var på ett antal möten med Nokia förra året, vanliga konsultuppdrag, som inte hade med deras eventuella mobiler att göra. Det var ingen som sa något om att de skulle börja med terminaler, men jag kände så tydligt hur stark deras terminalkultur var. Det var så uppenbart! När vi är hos Ericsson och gör våra dragningar så handlar kulturen om infrastruktur.

- Dessutom är infrastruktur inte längre en tillväxtmarkad och då blir det besvärligt för Nokias ledning i diskussionerna med aktiemarknaden. Så något måste de göra.

- Och därefter började ryktena florera i Finland...

- Men jag visste inte att Nokia skulle lansera något redan nu, och inte att det skulle bli en surfplatta.

Men Nokia ska inte tillverka, marknadsföra och sälja de här surfplattorna själv, utan det gör taiwanesiska Foxconn. Så någon tiktig mobiltillverkare är Nokia inte ännu.

- Nej, det är riktigt. Det är än så länge bara ett halvt steg tillbaks som terminalföretag. Men jag tror det här bara är början. Det här gör inte heller aktieanalytikerna oroade. Finns inte så mycket risk i det utan egen tillverkning.

Behovet av tillväxt, som du nämnde, löser väl inte Nokia med det här.

- Nej, för det krävs att de tar hand om allt. Men som sagt, jag tror de kommer att gå hela vägen, med egen tillverkning och försäljning. Men det dröjer nog, kanske till 2016. Först vill de väl se hur den här produkten landar.

Nokia börjar sälja sin platta i Kina och sedan Ryssland. Rätt strategi?

- Ja, absolut. Kina är ju nästa stora mobilmarknad, det har skeppats enorma volymer av utrustning för 4g-utbyggnaden dit. Så det blir en 4g-markand av kolossalformat. Det märks också på alla kinesiska OEM-tillverkare av mobiler som dyker upp.


Följ Ny Teknik på Facebook!

 

Mer om: Nokia

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt