Expert: EU bör ta upp kampen mot amerikanska molnjättar

2013-09-24 15:19  

Minska exponeringen av europeiska data för USA och satsa på molnindustrin i EU. De råden ger integritetsexperten Caspar Bowden EU-parlamentet i en rapport kring effekterna av Prism och beslut i den amerikanska FISA-domstolen.

EU bör ta upp kampen med de amerikanska molnjättarna och se till att satsa på europeiska molnföretag. Det anser Caspar Bowden i en rapport som presenterades för EU-parlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter, Libe, i dag tisdag.

I nästan tio år, 2002-2011, arbetade Caspar Bowden som chefsexpert inom området integritetsfrågor på Microsoft i Europa.

I dagens rapport har han på uppdrag av utskottet undersökt hur amerikansk lagstiftning och beslut i den amerikanska underrättelsedomstolen FISA påverkar EU-medborgarnas grundläggande fri- och rättigheter.

Enligt Bowden har europeiska medier först i sommar - efter Snowden-avslöjdena - insett vidden av amerikanska signalspaningsmyndigheten NSA:s avlyssning av europeiska data.

Inte minst gäller detta informationen som lagras i datacenter hos amerikanska molnjättar som Microsoft, Google och Facebook.

Han hävdar att certifikat som Safe Harbour, som ska skydda europeiska personuppgifter, är värdelösa eftersom de inte gäller när FISA-domstolen tar beslut om att NSA får signalspana på personer som har icke-amerikanskt medborgarskap.

USA:s president Barack Obama godkände, när han var på väg att tillträda sitt ämbete 2007, ett lagförslag om att signalspaning inte bara skulle få omfatta internetkommunikation och telefoni - utan även molntjänster och data lagrade på servrar ("remote computing services"). Underrättelselagstiftningen trädde sedan i kraft 2008.

I somras avslöjade dokument från visselblåsaren Edward Snowden att nio molnföretag ingick i NSA-programmet Prism och att de lämnade ut data från sina servrar till NSA efter att Fisa-domstolen sagt ja.

Caspar Bowden föreslår nu att amerikanska bolag som erbjuder tjänster i Europa ska tvingas inhämta samtycke från europeiska medborgare innan de får lagra data om dem.

Han anser också att EU måste omförhandla flera avtal mellan EU och USA, som exempelvis Safe Harbour, och liknande överenskommelser till skydd för EU-medborgarnas data.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt