Exakt på sekunden i 300 miljoner år

2014-04-04 11:43  
Steven Jefferts i förgrunden har lett arbetet med F2, här tillsammans med Tom Heavner. Foto: Nist

Världens mest exakta klocka har tagits i bruk i USA. Den håller tiden exakt i 300 miljoner år, men drömmen är ett ur som är hundra gånger mer exakt.

Nist F2 kallas det nya atomuret som ger standardtiden för all civil verksamhet i USA. Forskare vid Nist har nyligen skickat data om uret till internationella byrån för mått och vikt i Paris (BIPM), som har utnämnt Nist F2 till världens mest exakta klocka.

Det nya atomuret är tre gånger exaktare än Nist F1, som kommer att användas parallellt. Båda klockarna baseras cesiumatomens vibrationer, 9192631770 Hz, som definierar en sekund, SI-systemets enhet för tid.

Men medan F1 tickar på i rumstemperatur (27 °C) jobbar cesiumatomerna i F2 i en kallare miljö (- 193 °C). Det minskar bakgrundsstrålningen och reducerar några av de mätfel som måste korrigeras på F1.

Atomuren från Nist används för att mängder av klockor i datorer och nätverk, och ger trådlös synkronisering till 50 miljoner armbandsur och andra radiostyrda klockor. 8 miljarder automatiska förfrågningar per dygn kommer till Nist.

Cesiumur togs officiellt i bruk 1967, men forskarna ser nu begränsningar med klockor som arbetar med mikrovågsfrekvenser. Framöver hoppas man kunna uppnå ännu bättre prestanda med klockor som baseras på vibrationer från atomer vid högre frekvenser när den synliga delen av elektromagnetiska spektrum.

Sådana klockor delar in tiden i ännu mindre delar och kan ge en standardtid som är mer än hundra gånger mer exakt än dagens cesiumur.

Håkan Abrahamson

Mer om: Atomur

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt