EU vill stärka din rätt i sociala medier

2017-03-17 14:33  
Foto: Alamy

EU-kommissionen sätter nu press på Facebook, Twitter och Alphabets tjänst Google+ att anpassa sig till EU:s konsumentregler. Kommissionen ger dem en månad att genomföra förändringarna, annars hotar böter.

(Artikeln har uppdaterats)

EU kräver att de tre företagen ändrar sina användaravtal på en lång rad punkter, enligt ett pressmeddelande. Kommissionen vill att företagen inte ska kunna hindra användarna från att vända sig till domstol i sina hemländer. I dag tvingas de som vill driva ett fall att vända sig till domstol i Kalifornien, där bolagen har sina huvudkontor.

Företagen ska inte heller kunna hindra användare från att dra sig ur köp som gjorts på nätet. Företagen ska vidare inte kunna avsvära sig ansvar för händelser som sker i anslutning till driften av de sociala plattformarna, och de inte ska ha oinskränkt möjlighet att ta bort användarnas innehåll eller deras konton.

Kommissionen vill också att de tre företagen gör mer för att skydda användarna från bedragare som hittar sina offer på plattformarna.

Tyskland planerar att sjösätta en ny lag för att kunna bötfälla bolagen på upp till 50 miljoner euro (omkring 470 miljoner kronor) om de inte skyndsamt tar bort kränkande inlägg, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Mer om: Användaravtal EU

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt