EU vill ha fritt wifi i städerna 2020

2016-09-14 13:30  
Jean-Claude Juncker, EU-kommissionens ordförande. Foto: Denis Closon / All Over Press

2020 ska det gå att surfa gratis i alla städer i EU, och 2025 ska 5g finnas inom hela unionen. Det föreslår EU-kommissionens ordförande i dag.

I dag uppmanade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker alla medlemsländer att investera stort i snabbt bredband. Varje stad ska kunna erbjuda fritt wi-fi 2020, menade han.

Jean-Claude Juncker föreslog också att 5g ska finnas utbyggt inom EU år 2025, och han konstaterade att det skulle innebära två miljoner nya jobb. Han utlovade också ett förslag om snabb utbyggnad av 5g inom kort.

Som Ny Teknik rapporterat om flera gånger har amerikanska operatören Verizon redan planer på en kommersiell 5g-lansering år 2017, den sydkoreanska statens ambition är ett 5g-nät till vinter-OS 2018 och NTT Docomo planerar för 5g till sommar-OS 2020. Telia och Ericsson har också meddelat att man ska testa 5g ihop i flera EU-länder år 2017. Hur stora alla dessa 5g-nät blir har inte avslöjats.

Läs mer:

Läs mer: Trion som ligger före alla andra på 5g

Moderaten och parlamentsledamoten Gunnar Hökmark, som är engagerad i utbyggnad av snabbt bredband inom EU, ger följande skriftliga kommentar: ”Jag välkomnar kommissionens förslag i dag, men, och det är ett viktigt men, Europa måste nu sätta en agenda så att vi blir ledande och inte hamnar som nummer två eller tre i denna utveckling.".

Läs mer:

Läs mer: Telia vill bli först med 5g

 

Mer om: EU 5G

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt