EU stryper digitalboxen

2010-02-24 14:25  

EU:s nya krav på snåla digitalboxar blir nu verklighet. Boxarna får dra max 5 watt i aktivt läge och 1 watt i standbyläge.

Den 25 februari börjar EU:s ekodesignkrav för enkla digitalboxar att gälla.

Det innebär att produkter som drar mer än 5 watt i aktivt läge och 1 watt i standby inte längre får importeras eller tillverkas för användning inom EU.

Men boxar som redan är köpta får fortfarande användas, och de som ligger i lager i butikerna får säljas.

De nya kraven omfattar endast enkla digitalboxar för marksänd tv eller fria satellitkanaler, boxar som inte är krypterade och saknar kortplats för betalkanaler.

I Sverige får beslutet därför inte så stor påverkan. Enligt Energimyndigheten, som hänvisar till statistik från elektronikbranschen, säljs i huvudsak avancerade boxar i Sverige.

I länder som ännu inte gått över till digital-tv kan energibesparingen däremot bli stor enligt Energimyndigheten, eftersom många då köper en box till sin befintliga tv. Totalt sett väntas besparingen bli 9 TWh per år i hela EU.

Produkt efter produkt
EU vill införa en lång rad ekodesigndirektiv för olika produktgrupper.

Redan ifjol började glödlampor för hembelysning att fasas ut, och i januari började nya standby- och tv-regler att gälla.

Senare i år införs hårdare energikrav på bland annat kylar och frysar, externa nätaggregat samt gatu- och kontorsbelysning.

Färdiga förslag på energikrav finns på bland annat för elektriska pumpar, avancerade digitalboxar, fläktar och bildbehandlingsutrustning som kopiatorer.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt