EU-stöd ska ge fritt wifi på offentliga platser

2017-09-13 13:04  
Foto: Alamy

Lokalmyndigheter runt om i EU ska få möjlighet att skapa trådlösa nätverk på offentliga platser på EU:s bekostnad.

EU:s medlemsländer, kommissionen och EU-parlamentet är överens om att lägga minst 120 miljoner euro – knappt 1,2 miljarder svenska kronor – till fritt wifi på torg, sjukhus, bibliotek och liknande platser.

”Ur demokrati- och solidaritetssynpunkt är det här ett viktigt och bra förslag för att öka tillgången till internet”, kommenterar svenska ledamoten Olle Ludvigsson (S) sedan EU-parlamentet gett sitt definitiva klartecken på tisdagen.

För att kunna få pengarna måste ansökande lokalmyndigheter lova att sköta driften av nätverken i minst tre år. Pengar ges dock inte till platser där det redan finns privata eller offentliga nätverk.

EU-skeptiska konservativa parlamentsgruppen ECR är dock kritisk.

”Skattebetalarna får stå för notan. Det är inte EU:s sak att installera fritt wifi”, fnyser belgiska ECR-ledamoten Anneleen Van Bossuyt i ett uttalande.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL