EU ska besluta om mobilteve

2006-03-14 23:00  

Inom 12 månader kommer EU-kommissionen att ta beslut om gemensamma regler för mobilteve. Det sa IT-kommissionären Viviane Reding i förra veckan, rapporterar tidningen Total Telecom.

Bristen på gemensamma regler bromsar utvecklingen av mobilteve, menar Reding.

EU:s regler ska bland annat göra att företag som får tillstånd att sända mobilteve i ett EU-land ska få sälja utsändningarna till samtliga 25 EU-länder.

Var företag får sända mobilteve berör teverättigheter som idag nästan alltid är geografiska, exempelvis nationella. När mobilkunder reser och vill titta på sina tevetjänster utomlands blir detta ett problem.

Reding vill även ta itu med valet av teknikstandard vilket splittrar mobilbranschen. Hon ser ett akut behov av att lösa frågan om hur olika tekniker ska fungera ihop, och är orolig för att Europa halkar efter USA inom mobilteve.

En annan fråga som Reding rimligen måste ta itu med är tillgången på frekvenser. Tre av de fyra teknikalternativen för mobilteve bygger på mark- eller satellitsändningar till många mobiler - broadcast - och kräver egna frekvenser.

Det fjärde, Mbms, är mobilteve via 3G-nätet, vilket inte kräver nya frekvenser, men ger färre kanaler.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt