EU:s riktlinjer för nätneutralitet täpper till kryphål

2016-09-01 08:06  
Foto: Pixabay

Många välkomnar EU:s nya riktlinjer om nätneutralitet och att de täpper till en del kryphål som internetoperatörer har använt.

Hur riktlinjerna kommer att påverka Telias och Tre:s erbjudande om gratis tillgång till sociala nätverk och strömmad musik återstår att se.

EU fick förra hösten en ny lag som reglerar nätneutraliteten. I korthet säger lagen att operatörerna måste behandla all nättrafik lika, att alla inom EU har rätt till ett öppet internet som inte får begränsas av kommersiella erbjudanden. Nyligen kom EU:s organ för telekom, Berec, med riktlinjer för hur lagen ska tolkas av medlemsländernas ansvariga myndigheter, i Sveriges fall Post- och telestyrelsen (PTS).

Få lagar som kommit från Bryssel de senaste decennierna har engagerat medborgarna lika mycket som den här. Under de sex veckor som det var möjligt att lämna synpunkter på Berecs riktlinjer hörde drygt 480|000 människor, företag och organisationer av sig och förkämparna för ett öppet nät verkar lyckliga över resultatet.

De nya riktlinjerna handlar bland mycket annat om erbjudanden av den typ som operatörerna Telia och Tre kommit med det senaste året; fri tillgång till sociala nätverk och strömmad musik utan att det påverkar surfpotten, så kallad zero-rating. Riktlinjerna förbjuder detta om bara de tjänsterna fungerar när surfpotten är förbrukad och andra appar stoppas eller saktas ner. Men i övrigt lämnar Berec över det till respektive myndighet som dock ska beakta hur stor operatören är, hur omfattande erbjudandet är och om det påverkar konsumenternas val av appar.

Både Telia och Tre är anmälda till PTS och beslut om deras erbjudande strider mot lagen kommer under hösten.

– Vi ska så klart ta hänsyn till riktlinjerna, men man gör det för enkelt för sig om man tror att de visar vad vår granskning ska resultera i. Vi måste göra en bedömning i varje enskilt fall, säger Emma Närvä, enhetschef på PTS.

Jonas Hasselberg, chef för Telias konsumentaffärer, är inte orolig för de nya riktlinjerna.

– Vi fortsätter att följa lagen och framför allt fortsätter vi att göra det som är rätt för våra kunder. De här rekommendationerna påverkas inte oss. Vi väntar och ser hur PTS agerar, säger han till TT.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt