EU pressar priset på <br></br>mobilsamtal till utlandet

2006-03-28 12:45  
Viviane Reding pressar priset

De fläskiga priserna för samtal och dataöverföring via mobilen utomlands kan bli ett minne blott. EUs it-kommissionär Viviane Reding presenterade på tisdagen revolutionerande nya regler som syftar till att sänka konsumentpriserna på så kallad internationell roaming med 40 procent i EU.

- Det är hög tid att EUs interna marknad levererade kraftigt sänkta priser för mobilkommunikation för konsumenter och företag som reser mellan länder. Jag föreslår därför nya EU-regler som tar bort alla orättfärdiga roamingkostnader, säger Viviane Reding i ett pressuttalande i dag.

Reding avslöjade i dag i Bryssel huvuddragen i de nya EU-reglerna för internationell roaming som hennes tjänstemän i EU-kommissionen just nu håller på att ta fram.

Ooperatörernas grossistpriser ska vara kostnadsbaserade. Ingen operatör ska kunna ålägga någon annan operatör i EU att betala mer för förmedling av mobiltrafik i näten än vad denna faktiskt kostar.

Prisregleringen ska också se till att konsumenter och företag verkligen får del i prissänkningen.

Reglerna "kan" också särskilt syfta till att ta bort alla roamingkostnader för alla mottagare av samtal och datameddelanden.

EU kan också komma att införa en ny princip som innebär att mobilabonnenten som använder mobilen i annat land än hemlandet, bara betalar den lokala tariffen som gäller där, eller antingen bara betalar "en normal internationell enhetstaxa" till nummer inom EU.

Viviane Reding har i vår bestämt sig för att införa tvingande regler för operatörerna i EU. Hon har tröttnat på att dessa inte på egen hand sänkt sina förmedlingspriser för mobil kommunikation mellan länderna och inte tagit bort vad hon anser vara överdrivna kostnadspålägg.

EU-kommissionen väntas nu ta beslut om den nya EU-lagstiftningen redan i juni.

Samtidigt visade kommissionen i dag uppdaterad information om roamingpriserna på sin egen hemsida.

Priserna fortfarande varierar fortfarande kraftigt och i några fall har de till och med stigit de senaste sex månaderna. Sänkningar hör till undantaget.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt