EU pressar mobiloperatörerna igen

2010-12-09 10:25  
Neelie Kroes

2015 ska de nuvarande roamingavgifterna mellan teleoperatörerna inom EU i princip vara borta, kräver Neelie Kroes, kommissionär för den digitala agendan.

Trots att kommissionen i flera år sett till att pressa avgifterna på roaming mellan operatörer i den olika medlemsstaterna så är det fortfarande så att nedladdning av 1 MB data kan kosta mindre än 50 öre i ett land, men om man passerar en osynlig gräns kan avgiften plötsligt stiga till över 25 kronor per megabyte, konstaterade Neelie Kroes vid ett möte med mobilbranschen i Bryssel på onsdagen.

- Kom inte och påstå att avgifterna är nödvändiga för att bygga ut bättre nät! Jag kan inte försvara sådana argument för medborgarna, hel enkelt för att de inte är sanna, förklarade Neelie Kroes för operatörerna.

Hon meddelade också operatörerna att hon inte ser att operatörerna erbjuder några 50-öres sms. I stället har de flesta lagt sig på strax över en krona för ett sms, alltså den nivå som kommissionen pressat operatörerna till som maxtaxa.

- Trots att operatörernas kostnader för dataöverföring i mobilnäten fallit under 2010 har vi  inte sett några motsvarande prissänkningar för slutkunderna, sade Kroes.

Nu vill Neelie Kroes se att roamingavgifterna mellan operatörerna i den europeiska unionen närmar sig 0-nivå senast 2015.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt