EU-pennan kan ge nytt lyft åt C Technologies

2003-08-20 13:10  

Lundaföretaget C Technologies försäljningen av den läsande pennan C-Pen har gått i stå. Nu står hoppet till en EU-version av den enklare ”bankpennan” som läser ocr-numret på postgiroavierna. EU-pennan, som kan läsa streckkoder, har sålts till schweiziska banker.

Christer Johansson
- Vi har sålt 100.000 exemplar av vår gamla "bankpenna" till en schweizisk bank - den enklare varianten av C-Pen, som kopplas till datorns UBS-port. Men nu har vi utvecklat en "EU-penna" med bredare läsöppning för att kunna läsa tvådimensionella streckkoder. Den första leveransen har gått till vår bankkund i Schweiz, som utvecklat en egen programvara för pennan, säger C Techologies vd Christer Johansson till nyteknik.se.

Enligt Christer Johansson kräver EU-kommissionen att de europeiska bankerna ska använda sig av streckkoder i pdf-formatet 417 på sina "bank notes" för att få en standardisering av bankpapper inom EU.

- Vår nya EU-penna har ingen motsvarighet i världen och om det slår väl ut kan det bli en stor sak för oss, säger Christer Johansson.

Kalldusch för C Tech
I går meddelade telekomföretaget Anoto att man avvecklar kameradivisionen inom dotterbolaget C Technologies och varslar två tredjedelar av de anställda om uppsägning. Samtidigt skrivs värdet på aktierna i C Technolgies ned.

MCA-20
Orsaken är att försäljningen av det egenutvecklade kamerachipet Argus har minskat sedan Sony Ericsson slutat beställa kamerachip till sin snap-on-kamera MCA. Alla nya kameramobiler byggs i dag med inbyggda digitalkameror och över en natt i våras dog mobilmarknaden för Arguskretsen - lika snabbt och överraskande som den föddes för 18 månader sedan.

Men C Technologies fortsätter chiptillverkningen i mindre skala för att förse den mejlande Anotopennan och den läsande C-Pen med kamerakretsar.

C-Pen, som består av en liten digitalkamera, processor och minne, kan både översätta text och skicka e-post. När en C-Pen dras över en text registreras den och lagras i pennans minne för att sedan föras över till en dator.

Men C-Pen har inte blivit den stora succé som man trodde från början. Pennan säljs men det är ingen storsäljare.

Vill få in läsaren i mobiltelefonen
Christer Johansson lider dock inte brist på idéer om hur C-Pen och kamerachipen ska kunna vidareutvecklas.

Bankpennan och EU-pennan är en vidareutveckling av C-Pen. Föreningssparbanken och Sparbanken Finn har nappat på den och säljer den till sina Internetbankskunder, liksom vår schweiziska kund.

- Vi tror att vi förr eller senare lyckas få in vår läsare i mobiltelefonen. Man kan bygga in vår läsare i kameraögat i en kameramobil så att mobiltelefonen blir en ny variant av C-Pen. Vi diskuterar också med översättningsföretag i hela världen om vår läsnings- och översättningsteknik, säger Christer Johansson.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt