EU och Brasilien drar fiber förbi NSA

2014-02-24 15:35  

När Brasiliens president Dilma Rousseff kommer till Bryssel i dag blir en viktig punkt en fiberkabel från EU till Brasilien, förbi den amerikanska spionorganisationen NSA.

Rousseff är en av de statschefer som fått sina telefoner avlyssnade av NSA, och upprörts över USAs agerande. Därför har hon aktualiserat en fråga som länge legat i luften - en direkt teleförbindelse mellan Europa och Sydamerika.

Idag finns endast en kabel, Atlantis II, mellan Lissabon och Fortaleza i nordöstra Brasilien. Denna 8500 km långa kabel lades ut år 2000 och är överbelastad. Den används bara för telefonsamtal.

I övrigt hänvisas teletrafiken mellan Europa och Brasilien till kablar mellan Europa och USA och vidare ner till Sydamerika.

Nu står på önskelistan en modern fiberförbindelse som även tillåter datatrafik mellan "den gamla och den nya världen".

Vid mötet i Bryssel ska Rousseff diskutera i vilken utsträckning EU är villigt till medfinansiering av en sådan fiberförbindelse.

Håkan Abrahamson

Mer om: Fibernät NSA

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt