EU-lag ska skydda mot mobilstrålning

2003-10-20 14:15  

En lag som ska skydda arbetare som utsätts för elektromagnetiska fält ska förberedas inom EU. Beslutet fattades vid ett möte i nuvarande värdlandet Italien idag.

Enligt beslutet ska EU upprätta direktiv som tvingar arbetsgivare att uppge för sina anställda vilka risker de utsätts för när det gäller elektromagnetiska fält, exempelvis från mobilantenner, radioutsändningar, elanläggningar.
 
Direktivet anger vilka aspekter som läggas in vid en riskbedömning, t ex indirekta effekter som påverkan på pacemaker, eller gnistbildning i brandfarlig miljö.
 
Direktivet ska ange vilken maxinivå anställda får utsättas för och vid vilka nivåer man måste vidta åtgärder för att skydda de anställda.
 
"Vi är alla i behov av bättre skydd för hälsa och säkerhet," kommenterar EUs kommissionär för säkerhetsfrågor, Anna Diamantopoulou. "Direktivet ska skydda arbetarnas hälsa och säkerhet, särskilt mot inducerade strömmar, chock och brännskador, liksom risken att utsättas för förhöjd värme som alstras genom elektromagnetiska fält.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt