EU kräver energimärkt TV

2010-09-28 15:04  

EU-kommissionen lade idag fram ett förslag om att energideklarera TV-apparater på samma sätt som kylskåp och diskmaskiner.

TV-mottagare står idag för omkring 10 procent av hushållens elförbrukning. EU-kommissionens kommissionär för energifrågor Günther Oettinger menar att dagens förslag både ska öka Europas möjligheter att spara energi och uppnå miljömål, och samtidigt sänka hushållens elkostnader.

Energideklarationen ska likna den som används för vitvaror, med en skala från A till G, där A är bäst. När ny effektivare teknik sänkt förbrukningen till hälften av det som krävs för A-klass kommer man att införa tre tilläggsklasser, A+, A++ och A+++ för produkter med effektivare energiteknik.

Energideklaration på kylskåp, diskmaskiner och tvättmaskiner infördes i EU 1992. Idag klassas 90 procent av alla sådana varor med ett A.

Förslaget ska nu föreläggas parlamentet och rådet. Efter officiell publicering kan reglerna träda i kraft efter 12 månader.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt