EU inför kritiserade regler för nätneutralitet

2015-10-27 13:32  
Foto: Pixabay

Nu är det klart: EU-parlamentet har röstat igenom det kritiserade förslaget om nya regler för nätneutralitet och dataroaming.

I juni i år nådde EU-parlamentet en informell överenskommelse om det så kallade telekompaktet. Överenskommelsen rörde två frågor: dels roaming-avgifter i EU, dels omfattande garantier för nätneutralitet.

Med nätneutralitet menas kortfattat att inga privata aktörer ska kunna betala för att deras trafik prioriteras på nätet samt att all data ska hanteras likadant. Nätneutraliteten räknas som en av nyckelfrågorna när det gäller den framtida utvecklingen av internet.

Efter en omröstning under tisdagen, stod det klart att EU-parlamentarikerna röstar för de nya bestämmelser som föreslogs i juni, skriver BBC. Beslutet innebär att dessa förslag nu kommer att vidareutvecklas till permanenta lagar.

Den nya lagstiftningen har fått stark kritik på flera punkter. Nätexperter menar bland annat att den innehåller kryphål som öppnar för en så kallad gräddfil, där internetoperatörerna kan höja överföringshastigheten för vissa tjänster, så länge man garanterar att detta inte påverkar hastigheterna i stort.

Ett scenario som experterna varnar för är att detta kan leda till leverantörer behöver betala extra till operatörerna för att säkerställa att just deras trafik prioriteras.

Dagens omröstning betyder också att roamingavgifterna för data, samtal och sms förbjuds inom EU från med den 15 juni 2017.

Gilla Ny Teknik på Facebook

Kalle Wiklund

Mer om: Nätneutralitet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt