EU gör upp med ockerpris på mobilsamtal i utlandet

2006-03-22 10:04  
Viviane Reding, EU:s it-kommissionär.

Snart är det slut på de orimligt höga priserna på mobilsamtal i utlandet. På tisdag i nästa vecka presenterar EU:s it-kommissionär Viviane Reding detaljerna för hur operatörerna ska tvingas sänka sina så kallade roamingavgifter i Europa.

Om Viviane Redings plan genomförs kan roamingavgifterna sänkas med så mycket som 40 procent. Det rapporterar tidningen Total Telecom.

EU-kommissionen drar en parallell till sitt ingripande då bankvärlden fortsatte med höga avgifter på transaktioner mellan EU-länder även efter det att euron infördes.

- Vår idé är att gå i samma riktning med den här regleringen av roaming som vi gjorde med banksektorn, säger Viviane Redings talesman Martin Selmayr till Total Telecom.

Tjänar grova pengar
Operatörerna tjänar idag grova pengar på gästande mobilanvändare. Trots att det kostar obetydligt mer att skicka ett samtal från utlandet till kundens hemland tar operatörerna ut extremt höga avgifter för sådana samtal.

Enligt Total Telecom kommer så mycket som åtta procent av mobiloperatörernas intäkter från gästande användare.

EU har sedan ett par år drivit ett arbete för att få ner roamingavgifterna till en rimlig nivå. Problemet är att den internationella roamingtrafiken inte bevakas av nationella myndigheter som svenska Post- och telestyrelsen och därmed faller mellan stolarna.

Mobiloperatörerna oense
Kritik mot EU:s ingripande kommer från operatörerna själva som dock inte lyckats åstadkomma något gemensamt motförslag.

De stora operatörerna som kan diktera reglerna för roamingavtal vill inte att EU ska blanda sig i, medan de mindre operatörerna är positiva, noterar EU-kommissionen.

Likaså är operatörer sydeuropeiska länder med stor tillströmning av turister mer intresserade av roamingintäkterna än operatörer i nordeuropeiska länder.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt