EU: Google missbrukar sin ställning

2016-04-20 13:23  
Foto: Christian Rohde / All Over Press

EU-kommissionen anser att Google bryter mot konkurrensreglerna genom sina krav på den som vill använda bolagets operativsystem Android.

Internetjätten riskerar nu mångmiljardböter.

– Dominerande företag har ett ansvar att inte missbruka sin ställning. Googles uppförande har skadat konsumenterna. Det här är inte bra, säger EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager på en presskonferens i Bryssel.

Kommissionen har utrett frågan sedan april i fjol och anser att Google bryter mot reglerna genom att bland annat kräva av tillverkare att de ska förhandsinstallera Google Search och Google Chrome på sina apparater.

Google ges nu möjlighet att skriftligen svara på anklagelserna och även kräva en muntlig hearing med kommissionen.

I en första kommentar säger sig företaget se fram emot att få bevisa "att Android är bra för konkurrensen".

"Vi tar den här oron på allvar, men vi anser också att vår företagsmodell håller ner tillverkarnas kostnader och ger dem hög flexibilitet, samtidigt som konsumenterna får en aldrig tidigare skådad kontroll över sina mobila enheter", skriver vicechefen Kent Walker i ett blogginlägg.

Om svaren inte får EU-kommissionen att ändra sig kan bolaget i värsta fall åläggas böter på upp till 10 procent av sin globala omsättning för Googles del i så fall långt över 50 miljarder kronor.

Mer om: Google

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt