Ett spel för blivande ingenjörer

2012-05-15 23:00  

Bygg ett enkelt datorspel utan kunskaper i programmering. En ny, svensk spelapp låter barn skapa och ge liv åt sina egna konstruktioner.

– Målet är att alla ska kunna bygga sitt eget spel utan kunskap i programmering, säger Tomas Ahlström, en av tre anställda på Linköpingsföretaget Boldai.

Inom kort släpps företagets första spel, som har fått namnet Blocksworld. Enkla byggblock sätts ihop till en bil, ett flygplan eller varför inte ett vandrande monster.

Tomas Ahlström beskriver spelet som en blandning av Lego, Minecraft och Face­book.

– Det är enkelt och har ingen avancerad grafik. Fokus ligger på det egna skapandet och att du kan dela med dig av det du byggt till andra, säger han.

Målgruppen är barn i Lego-åldern, det vill säga mellan 7 och 14 år.

– Men vi hoppas att även mindre barn och vuxna ska tycka att det är kul att bygga, säger Tomas Ahlström.

Ny Tekniks tioåriga testspelare kommer snabbt och enkelt i gång. Snart flyger en raketbil över skärmen. ”Kul!” blir omdömet om spelet, som fortfarande är i betaversion.

De olika byggblocken får liv med hjälp av enkel programmering. Kommandon dras från en meny till respektive block. Bilens hjul kan till exempel börja snurra när man trycker på skärmen och svänga åt vänster, när skärmen lutas åt vänster.

Boldai har sina rötter vid Linköpings universitet, där en av grundarna, Martin Magnusson, forskat inom artificiell intelligens.

Sedan tidigare säljer företaget en programvara för spelutvecklare som förenklar deras arbete.

Men fokus är nu på Blocksworld, som släpps som app för Iphone och Ipad under maj. Även en webbversion planeras.

Tomas Ahlström anser att det behövs spel där barn kan använda sin fantasi.

– Att vilja skapa är en urkraft. Vi hoppas också att det kan öka intresset för programmering.

Boldai

Gör: Förenklar spelskapandet

Grundat: 2010

Ort: Linköping

Anställda: 3

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt