Ett labyrint-spel och en stor stark, tack!

2008-08-19 23:00  

En digital version av en gammal Brio-klassiker och en stor läcker skvimpande öl. Nu gör två ursvenska produkter succé som spel på Iphone över hela världen.

BusinessWeek, Time Magazine, New York Times - alla är nyfikna på hur det lilla två- (snart tre-)mansföretaget Illusion Labs från Malmö kan lyckas så bra med sina spel till Iphone.

På drygt en vecka laddades gratisversionen av deras spel Labyrinth ner 750 000 gånger. Statistikservern kraschade när antalet dagliga användare nådde 350 000.

Hemligheten får sägas ligga både i det nya och det gamla. Kulans flykt undan hålen i Brios ursprungliga analoga träram har fascinerat ung och gammal i 60 år. Kombinerat med Iphone blev det en storsäljare på nytt.

- Iphone är en riktigt grym telefon. Lätt att programmera för, jättebra accelerometer, stor skärm och komponenter som fungerar bra tillsammans, säger en av företagets grundare Carl Loodberg.

Nu har han introducerat sin egen digitala variant för mormor - och hon gillade den direkt, trots att hon aldrig ägt en mobiltelefon eller dator.

- Men App Store är nästan det som är den största grejen. Att ha en så bra distributionskanal.

Illusion Labs andra spel, Ipint, har också legat i topp på flera länders nedladdningslistor. Här gäller det att styra ett ölglas förbi hinder på en bardisk. Om du klarar spelet blir belöningen att skärmen förvandlas till ett ölglas som skvimpar när man rör på mobilen.

Principen är densamma som i Labyrinth, spelet styrs genom att mobilen lutas. Men spelet finansieras av öltillverkaren Carling och kan laddas ner gratis. Labyrinth finns både gratis och i en fullversion för 49 kronor.

Och nu arbetar Illusion Labs med att bygga en online-editor där spelare kan utveckla spelet själva.

- Folk gillar att bygga egna banor. Kan vi göra det enkelt, så gör det ju vår betalversion mer attraktiv också, säger Carl Loodberg vars Illusion Labs har ytterligare två spel på gång.

Populäraste spelet kostar en dollar

* App Store är en del i Apples nätbutik Itunes Store - och den enda officiella kanalen för Iphone-program. Enligt Wall Street Journal sålde Apple fler än 60 miljoner program via App Store den första månaden.

* 30 procent av intäkterna går till Apple, utvecklarna behåller resten.

* I topp av betalda spel i USA ligger nu "Koi Pond" för en dollar, en fiskdamm med karpar som simmar omkring.

Roger Rosenlund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt