Ett år med Vestberg

2011-03-08 07:52  
Hans Vestbergs huvudfokus i år är fortsatt omorganisation. Nu har det blivit Kistas tur. Foto: Scanpix

Hans Vestberg slängde slipsen när han blev vd för Ericsson för ett år sedan. Idag går hela koncernledningen slipslös. Men Vestberg har faktiskt ändrat mer än så.

<p>Denna vecka är Hans Vestberg på konferens i Barcelona för att mäta sig med resten av den internationella mobilbranschen. Det är drygt ett år sedan han lämnade slipsen hemma och tillträdde som vd för Ericsson. Bolaget skulle föryngras och skaffa sig lite image av Silicon Village. </p> <p>Men vad har egentligen hänt med telekomjätten sedan Vestberg slängde snaran? Förutom det självklara - att alla i koncernledningen går slipslösa numera.</p> <p>Några stora rubriker har inte Vestberg skapat. Inga stora företagsköp, inga strategibyten och inga vinstvarningar. Men inte heller några klavertramp, inte ens något om "the small people".</p> <p>Inifrån bolaget rapporteras dock om desto större förändringar. Låt oss börja med det positiva.</p></p> <p><p>Ledarstilen</p> <p>Hasse, som alla kallar Vestberg i Kista, har en uppskattad ledarstil och får goda omdömen från sina medarbetare.</p> <p>- Han gullar inte med folk. Men folk gillar de tydliga beskeden, säger en medlem i Vestbergs fan-club. </p> <p>Och en av de tongivande på koncernens personalavdelning konstaterar: </p> <p>- Nu har vi en modern chef, en som entusiasmerar.</p> <p>Andra i Kista gläds också åt att "statsmannastyret" är borta, och att Ericsson nu leds "av en av oss. Eller rättare sagt, av ett helt team av oss".</p> <p>Helena Nordman-Knutson, erfaren telekomanalytiker på Öhmans, med förflutet på Ericsson, är inne på samma linje.</p> <p>- Det finns en ny dynamik i ledningsgruppen, en laganda med drive, som är viktig för konkreta resultat som ökad försäljning, säger hon.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt