Etikprofessorn: De måste skilja på sina roller

2012-05-30 07:50  
Göran Hermerén. Foto: Scanpix

Det är inte bra att forskare har dubbla roller. De hamnar lätt på minerad mark, anser etikexpert Göran Hermerén.

Ledande forskare bör särskilja sina roller. Det tycker Göran Hermerén, professor i medicinsk etik i Lund och ordförande i Vetenskaps­rådets expertgrupp för etik.

– Om då de forskare som leder arbetet med att ta fram gränsvärden också är mer eller mindre direkt finansierade av industrin, så befinner vi oss på minerad mark där intressekonflikter kan föreligga, som bör redovisas och diskuteras. Det är inte bara viktigt hur saker och ting är, utan också hur de uppfattas, säger han.

Han har tagit del av dokumentation och avtal gällande Cosmos och anser att det vara tveksamt om brandväggsavtalen med Vinnova verkligen skyddar forskarna från otillbörlig påverkan.

– Vad innebär det att få ett anslag från Vinnova, och i vilken utsträckning granskar Vinnova ansökningshandlingar, tar ansvar för kvalitet och etik? Om allt Vinnova gör är att förmedla kontakten med industrin (i detta fall telekomindustrin) kan man ju undra vilken funktion ett sådant så kallat brandväggsarrangemang fyller. Är det ett kosmetiskt upplägg för att det ska se snyggt ut, eller har det någon annan funktion? Förhindrar det kontakter mellan forskarna och industrin? frågar Göran Hermerén.

Det ska råda full öppenhet kring kontakter mellan industrin och forskarna, de bör redovisas öppet, påpekar han.

– Med tanke på den mediedebatt som förts är självfallet forskning kring eventuella hälsorisker, inte minst risk för tumörer och annat, i samband med mobiltelefoni viktig – och av stor ekonomisk betydelse för telekomindustrin.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt