Estlands CIO: ”Jag vill förutse framtiden”

2016-07-13 06:00  
"Framöver vill jag införa prediktiva modeller för att bättre kunna förutsäga framtiden", säger Estlands CIO Taavi Kotka. Foto: Sverker Brundin.

12 000 e-ester är inte nog för Estlands CIO. Nu vill han införa avancerade big data-system för hela staten för att kunna göra noggranna förutsägelser.

Taavi Kotka är ansvarig tjänsteman för digitaliseringen av Estland på ministeriet för ekonomi och kommunikation. Det involverar i huvudsak olika former av e-myndighetstjänster. I landet går det att bli digital e-medborgare, att e-rösta och att starta ett företag online med några få klick.

– På ett år har vi fått nära 12 000 e-medborgare, som har startat över 1 000 företag. Det är mycket, med tanke på att vi bara har 60 000 aktiva företag i Estland, säger Taavi Kotka när jag träffar honom på kontoret i centrala Tallinn.

I framtiden vill Taavi Kotka att Estlands medborgare, företag och myndigheter ska bli ännu mer digitalt transparenta, så att staten har tillgång till betydligt mer realtidsdata än i dag.

– Regeringen kan inte styra för den har för lite data. Uppgifterna är 1/2-1 år gamla. Du kan se de stora trenderna, men i stor skala handlar det bara om att sätta fingret i luften, säger Taavi Kotka.

För att stävja bedrägerier införde Estland för två år sedan ett system där företag digitalt ska redovisa alla affärer över 1 000 euro. Momsen ökade med 12 procent.

– Det är riktigt mycket. Om alla företagsaffärer skulle registreras skulle du få full transparens.

Som ett exempel på användning tar han scenariot att kemindustrin i södra Estland skulle få en sämre marknad. Med detaljerade realtidsdata skulle det gå att förutse att med 80 procents sannolikhet kommer 5 000 människor att förlora arbetet. Då går det att förbereda socialsystemen för hur barnfamiljer drabbas.

– Kanske kan du göra stödinsatser just där. Det hela bygger på statistiska sannolikhetsmodeller. Vi letar efter en teknikpartner för det här, säger Taavi Kotka.

Han pratar bland annat om IBM:s Watson och system av den typen. En upphandling kommer att ske mot slutet av året.

Tillbaka till de många nya e-medborgarna och de företag som dessa har skapat poängterar Taavi Kotka att företagen ska betala skatt i sitt eget land, eftersom Estland ”inte ska bli ett nytt Panama”.

– Poängen är att estniska företag ska få fler kunder. Du kan behöva hjälp med bankkonto, revisorer och andra kringtjänster, säger Taavi Kotka.

De utländska e-medborgarna utnyttjar samma digitala basplattform som esterna själva gör.

– Vi har inte byggt något extra för dem.

Reformen har gett stor publicitet utomlands. Men har den gett något konkret värde för Estland?

– Det föddes 14 000 barn i Estland förra året. De ger något tillbaka om 25 år, men de 12 000 e-medborgarna börjar direkt ge tillbaka, säger Taavi Kotka.

Han säger att initiativet är ett sätt att möta det faktum att Estland har så få invandrare.

– Sverige tjänar mycket på immigrationen. Vi har bara 9-10 asylsökande flyktingar. De vill helt enkelt inte komma hit, säger Taavi Kotka.

Enligt honom beror det på att Sverige är ett rikare land och lockar med attraktiva socialförsäkringssystem.

– Det är också ett mentalitetsproblem. Den estniska polisen åkte till Grekland för att prata med flyktingar. Men polisen krävde att de ska ha alla papper så det gick inte så bra. Det är lite byråkratiskt.

Men ni har också problem med främlingsfientlighet?

– Ja, det finns också radikala som tycker att immigranter inte är välkomna. I Sverige kan du förlora din politiska karriär med sådana utspel, men här kan du vinna fler röster.

I Estland är både premiärministern och presidenten tydligt involverade i den digitala strategin. Men Taavi Kotka är ingen politiker, utan tjänsteman och före detta entreprenör. Alla jag träffar i landet pratar om honom med beundran i rösten.

– Jag är ingenjör och har en ingenjörs utgångspunkt. Jag tittar på vilka byggstenar som behövs, säger Taavi Kotka.

Gilla Ny Teknik på Facebook

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt