Ericssons strategichef slutar

2008-11-04 08:41  

Joakim Westh, som varit Ericssons strategichef i knappt två år, slutar. Det är den tredje personen som lämnar koncernledningen sedan i somras. Och den sjätte som lämnat ledningen sedan våren 2006.

Det var Carl-Henric Svanberg som själv rekryterade Joakim Westh från Assa Abloy, där de två tidigare jobbat tillsammans. Efter en tid som konsult fick Westh det viktiga uppdraget som chef för Svanbergs hjärtebarn - bolagets stora effektiviserings- och kvalitetsprogram The Operational Excellence - , och för knappt två år sedan blev han också ansvarig för företagets strategi. Han ersatte då Torbjörn Nilsson, som suttit i koncernledningen ända sedan 1999.

Nu meddelar Joakim Westh att han lämnar sin post som strategichef, men kvarstår på posten tills vidare, rapporterar DI. Någon efterträdare är ännu inte utsedd.

Joakim Westh är född 1961, har civilingenjörsexamen från KTH , en mastersexamen i "Aeronautics & Astronautics" från MIT-universtitetet i USA och jobbade många år på konsultfirman McKinsey.

Det är alltså en tungviktare som lämnar Ericsson.

Det är också den tredje personen i koncernledning som bara sedan i somras har bestämt sig för att sluta.

De två andra toppcheferna är Björn Olsson som i juli bestämde sig för att lämna sitt jobb som ställföreträdande chef för det största affärsområdet Networks utan att ha något annat jobb.

Och tungviktaren Kurt Jofs, chef för Networks, som avgick en månad tidigare, och motiverade sitt avhopp med att han ville ha större frihet i livet.

Bert Nordberg lämnade i våras sitt jobb som försäljningschef för att flytta till Kalifornien och bli ordförande för dotterbolagen Redback och Entrisphere. Han kvarstår dock i ledningsgruppen, vilket är ovanligt.

Finanscehfen Karl-Henrik Sundström lämnade sin post. efter vinstvarningen för ett år sedan.

Sivert Bergman, chef för affärsenheten Transmission och transportnät, lämnade förra året ledningsgruppen för att gå i pension.

Det betyder alltså att sex av de 13 som våren 2006 visas upp på bild i årsredovisningen har försvunnit från ledningsgruppen.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt