Ericssons revanch på Huawei

2009-12-22 09:32  

Förra veckan förlorade Ericsson den prestigefyllda 4G-affären med Tele2 och Telenor i Sverige. Men nu får Ericsson kompensation och bygger Tele2:s nya 3G-nät över hela Norge.

Beställare är teleoperatören Mobile Norway, som är ett nytt bolag ägt av Tele2 Norway och Network Norway och som nu ska bygga upp Norges tredje rikstäckande 3G-nät.

Det nya 3G-nätet ska täcka 75 procent av befolkningen i Norge. Det har hittills gått trögt med utbyggnaden av 3G-nätet i Norge, där stora delar av landsbygden inte haft tillgång till 3G-tjänster.

- Vi kommer nu att uppfylla de löften som vi gett till de norska myndigheterna, säger Haakon Dyrnes, chef för Tele2 Norway i ett pressmeddelande.

Ericsson blir ensam leverantör till nätet. Kontraktet uppges vara ett av de största någonsin på den nordiska mobilmarknaden.

Ett litet plåster på såren...
För Ericsson är det ett litet plåster på såren efter kineiska Huaweis framfart på 4G-marknaden i Norden.

I början av november meddelade den norska telejätten Telenor att man valt Huawei och Starent Network att bygga upp ett helt nytt radionätverk och mobilt kärnnät i Norge.

Det omfattar hela kedjan från 2G över 3G/Umts till det nya snabba mobila bredbandet 4G/Lte. Det blir ett totalt teknikskifte för Telenor som vill lägga över radionätet och kärnnätet på en ip-baserad teknikplattform.

Telenor ger Huawei mycket beröm för sin affärsmodell.Läs Telenors pressmeddelande här.

"Gav bort utrustningen"
Och förra veckan lade Telenor och Tele2 i Sverige, genom sitt gemensamma 4G-bolag Net4Mobility, beställningen av ett svenskt, rikstäckande 4G-nät på kinesiska Huawei.

Både Telenor och Tele2 erkänner utan omsvep att det var priset som avgjorde affären till Huaweis fördel.

Ingen har hittills avslöja affärens värde, eller hur mycket under Ericssons pris som Huawei lade sig, men marknadsbedömare säger till it-tidningen Computer Sweden i dag att det troliga är att Huawei i praktiken skänkt bort utrustningen för att komma in på Ericssons hemmaplan och konkurrera på den prestigefyllda 4G-marknaden.

Läs Ny Tekniks artikel om den affären här.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt