Ericssons nya patentstrategi

2013-01-17 09:28  
Helen Ahlbom, telekomreporter.

Ericsson hävdar att patentstrategin står fast. Men den tolkningen gör inte Ny Tekniks telekomreporter Helen Ahlbom i sin kommentar.

Häromdagen berättade Ericsson att man säljer närmare 2 000 av sina 30 000 patent till det amerikanska företaget Unwired Planet. Köparen är ett så kallat patenttroll, ett företag som tjänar pengar på patentlicenser utan att ha någon egen forskning och utveckling.

Patenttroll är bolag som Ericsson tidigare inte gillat. I en intervju med Ny Teknik 2011 förklarade bolagets dåvarande FoU-chef Håkan Eriksson varför Ericsson tillsammans med bland annat Apple och Microsoft köpt Nortels patent.

- Inte för att få fler patent, utan för att försäkra oss om att patenten inte skulle hamna hos något patenttroll, alltså ett företag som bara säljer licenser utan egen verksamhet, sa Håkan Eriksson den gången.

Unwired Planet har funnits i 15 år och har bland annat uppmärksammats för sitt patentkrig med Apple och Rim.

Nu förklarar Ericssons patentstrateg Gustav Brismark att försäljningen till Unwired Planet bara är ytterligare ett sätt att få intäkter från sin patentportfölj. Enligt affärsavtalet får Ericsson betalt i form av framtida intäkter, som betalas ut kvartalsvis.

Vilka patent det gäller avslöjas inte, mer än att de är relaterade till 2g, 3g och 4g, och att de kompletterar Unwired Planets portfölj med cirka 200 patent.

Även om Ericsson utåt uppger att den gamla patentstrategin står fast, så är det många ingenjörer inom Ericsson som nu undrar vad som är på gång.

Patenten har alltid ansetts vara Ericssons kanske viktigaste tillgång. Det är bland annat tack vare den portföljen som Ericsson dominerat standardiseringsarbetet, vilket varit avgörande för att få inflytande över kommande standarder och i förlängningen dominera marknaden.

Patentens betydelse har varit mycket tydlig i samband med flera av Ericssons tidigare affärer:

• När Ericsson och Sony bestämde sig för att bilda ett gemensamt mobiltelefonbolag. Då behöll Ericsson alla patenten i sitt plattformsbolag EMP.

• När Ericsson slog ihop sitt EMP i Lund med STMicroelectronics mobila del till ST-Ericsson 2009 stannade alla EMP:s patent kvar hos Ericsson. Patentarbetet i samägda ST-Ericsson har därefter aldrig haft hög prioritet. I stället har Ericsson haft ett 50-tal egna välrenommerade forskare på plats i Lund. De har haft ett nära samarbete med ingenjörerna på ST-Ericsson, men enligt uppgift till Ny Teknik, är det Ericssons forskare som tagit patenten.

• När Ericsson sålde sin halvledarverksamhet till Infinion ingick den gången ett antal patent. En källa berättar hur patenten överfördes till de nya ägarna på en dvd-skiva. ”Men det stod snart klart att de patenten inte hade något större värde för Infineon. Ericsson visste precis vilka patent de valt ut”, säger en person till Ny Teknik.

På senare år har Ericsson börjat uppskatta patenten som intäktskälla. 2011 fick Ericsson 6,2 miljarder kronor tack vare försäljning av patentlicenser. Och den inkomsten väntas öka.

Den svenska mobilsystemjätten har också börjat slåss för sina patent.

Det var otänkbart tidigare, eftersom det mesta löstes av en handfull systemleverantörer under standardiseringsarbetet. Men i och med att nya telefontillverkare, utan så många egna patent, tagit sig in på marknaden har patentkrigen blivit vardagsmat. Ericsson har bråkat om patent med ZTE, och nu senaste med Samsung, världens största mobiltelefontillverkare.

Det står alltså helt klart att Ericssons sätt att arbeta med patent har förändrats de senaste åren.

Steget att sälja patent till Unwired Planet är kanske det mest överraskande.

Naturligtvis har Ericsson även denna gång valt ut patenten med stor omsorg. Det är knappast de mest strategiska. Men det kan inte heller handla om nästan oanvändbara patent, som i fallet med Infineon. Ett patenttroll, som lever på just sina patent, har naturligtvis kontrollerat den saken. Avsikten med denna affär är ju dessutom att Ericsson ska få del av Unwired Planets patentintäkter.

Det ska bli intressant att följa Ericssons fortsatta arbete med sin patentportfölj. Härom året uppskattades bolagets dåvarande 27000 patent ha ett värde på 135 miljarder kronor.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Aktuellt inom

Debatt