Digitalisering

Ericssons Kina-chef om det nya läget

Mats Olsson, chef för Ericsson i Kina.
Mats Olsson, chef för Ericsson i Kina.

Kinas sex teleoperatörer ska bli tre. Startskottet kom i lördags. Därmed förändras spelreglerna på världens största telekommarknad. Ericssons Kinachef ger Ny Teknik sin syn på beslutet.

Publicerad

Det var alltså i lördags som de kinesiska myndigheterna offentliggjorde den sedan länge väntade stora omstruktureringen.

I korthet går den ut på att myndigheterna ”uppmuntrar”:
- Mobiloperatören China Unicom att gå in i fastnätsoperatören China Netcom.
- Fastnätsoperatören China Telecom att köpa China Unicoms cdma-nät samt fastnätsbolaget China Satcom.

- Mobiloperatören China Mobiles köpa av den lilla fastnätsoperatören China Tietong i fredags.

När Ny Teknik träffade Ericssons Kinachef Mats Olsson i början av maj, förutspådde han att omstruktureringen mycket snart skulle offentliggöras. På den punkten fick han alltså rätt.

Hans bild av hur den nya strukturen kommer att se ut visade sig också vara korrekt.

Så här sa han då om den väntade uppdelningen, och konsekvenserna för Ericsson:
–Jag räknar med att omstruktureringen kommer att annonseras mycket snart. Och att det blir tre operatörer som får varsin komplett licens för att driva såväl mobiltelefoni, som fast telefoni och bredband, sa Mats Olsson vi Ny Tekniks besök den 5e maj.

–China Mobile väntas i stort sett få leva kvar som idag, men får ta över en av de mindre fasta operatörerna som äger järnvägens nät med 15 miljoner fasta kunder.

Frågan är hur mycket fast telefoni de kommer att de bygga ut. Men jag tror nog de fokuserar på mobilt. Det är möjligt att de kommer titta på fast bredband och företagsmarknaden, som är ett relativt outvecklat segment i Kina.

–Och China Unicom, den andra stora mobiloperatören, som är stor i alla avseenden, utom i jämförelse med China Mobile. China Unicom har både gsm- och cdma-nät idag. Och jag tror att de får behålla gsm-nätet när de fusioneras med den mindre fastnätsoperatören China Netcom, som har en betydande bas av fasta telenätskunder.

–Medan China Telecom, som är världens största fasta operatör, väntas förvärva China Unicoms cdma-nät. Efter omstruktureringen väntas det alltså bli tre operatörer. China Mobile väntas bli den dominerande spelaren även i fortsättningen.

Varför sker uppdelning av operatörerna på detta vis?
–Alla sex operatörerna är majoritetsägda av kinesiska statsföretag, och de vill se en ökad konkurrens och balans. De tror inte ökad konkurrens skapas av fler operatörer, utan av starkare operatörer.

–Den här diskussionen startade redan för fyra år sen, och är på väg att annonseras (vilket skedde i helgen, reds anm.) Sedan kommer det ta tid att genomgöra den.

Vad betyder omstruktureringen för Ericsson?
–Jag tycker att det är bra. I slutändan handlar det om vem som kommer sitta i ledningen för respektive operatör. För i Kina är relationer väldigt viktigt.

Enligt uppgifter som publicerat efter lördagens besked om omstruktureringen slutar ordförande i China Netcom för att istället få en tung vice vd-post i China Mobile.

De två högsta cheferna för China Telecom respektive China Unicom kommer att lämna sina nuvarande poster för att gå in i den högsta ledningen i det ”nya China Telecom”.

Det sägs också att ordförande Chang Xiaobing i China Unicom kommer att leda den första förberedande ledningsgruppen för det ”nya China Unicom”.

– Men att det blir tre operatörer och tre mobillicenser tror jag är bra för oss. Vi är starkare på mobil kommunikation än på fast i Kina. Och näst bäst på produkter och tjänster för operatörer som har både en fast och en mobil licens.

Så omstruktureringen är bra för att tre får mobillicenser i stället för dagens två?
– Ja, och för att operatörerna blir finansiellt starkare. China Unicom är finansiellt väsentligt svagare idag än både China Telecom och China Mobile. Men genom att Unicom säljer cdma-nätet till China Telecom så får de in kapital och kan satsa mer. Dessutom får de styrka av sin nya partner.

När omstruktureringen är klar väntas kineserna dela ut 3g-licenserna. När i tiden tror du att det sker?
– Jag att myndigheterna känner sig mogna att dela ut 3g-licenserna någon gång under hösten. Efter de olympiska spelen. Jag tror det blir i år, men det kan också ske nästa år, sa Mats Olsson i intervjun med Ny Teknik den 5e maj.

Kommenterar i dag
I dag, måndag, kommenterar Mats Olssons formellt den nya omstruktureringen så här:
–Diskussionen om Kinas omstrukturering av telekombranschen har pågått under flera år. Resultatet som annonserades i lördags är i linje med våra förväntningar. Det är en bra struktur och vi välkomnar den. Vi är väl förberedda och kommer att fortsätta att ge vårt stöd till den kinesiska telekombranschen och de nya operatörernas kompletta tjänster.
- Vi gläder oss också åt att höra tre 3g-licenser kommer att delas ut efter omstruktureringen, vilket betyder att det kommer att finnas flera val av 3g-tekniker.