Ericssons Kina-chef: <br></br>Kina kan rata amerikansk 3G

Enligt Ericssons Kinachef Mats Olsson diskuterar kineserna att rata den amerikanska 3g-standarden, och bara ge licens till den kinesiska och den europeiska. Då skulle Ericsson kunna erbjuda system till Kinas alla tre 3g-operatörer.

I lördags blev det klart vilka tre operatörer som tar över i Kina.

När omstruktureringen är klar är de kinesiska myndigheterna redo att dela ut de tre 3g-licenserna.

Tidigare har alla i branschen räknat med att licenserna kopplas till tre olika 3g-standarder. En licens för den kinesiska 3g-standarden (td-scdma), en för den europeiska (wcdma) och en för den amerikanska (cdma-evdo).

Amerikansk standard på väg ut
Men så kanske det inte blir. Enligt Ericssons Kinachef Mats Olsson överväger de kinesiska myndigheterna att rata den amerikanska standarden.

– Jag vet att den diskussionen pågår. Kina som stat är ett rikt land, men väldigt mån om att inte investera i fel teknik.

Mats Olsson träffar representanter från de kinesiska myndigheterna nästan varje vecka för att samtala just om omstruktureringen av branschen och de kommande 3g-licenserna.

– De kinesiska myndigheterna är väl medvetna om att den amerikanska standarden attraherar en allt mindre andel av mobilabonnenterna i världen. Därför ska man inte utgå ifrån att en av de tre licenserna blir den amerikanska, säger han.

Ericsson kan få alla tre
Om den amerikanska 3g-standarden ratas, kan plötsligt Ericsson erbjuda utrustning till alla tre 3g-operatörerna.

Sedan länge har Ericsson en produktportfölj för den europeiska 3g-standarden. Och för tre veckor sedan avslöjade Mats Olsson för nyteknik.se att Ericsson även börjat utveckla en komplett lösning för den kinesiska 3g-standarden. Ambitionen är att ta 15-20 procent av det segmentet.

Den amerikanska varianten är den enda av de tre 3g-standarderna som Ericsson inte satsar på.

Om kineserna väljer att skippa den amerikanska standarden, blir det då den europeiska eller den kinesiska som kopplas till den tredje licensen?

– Det är ju förstås en väldigt intressant fråga. Men jag avstår helst från den spekulationen, säger Mats Olsson.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt