Ericssons "hajfena" är fortfarande en tuffing

2010-10-25 14:06  

För en vecka sedan lanserades världens tätaste mobil. Men nu visar det sig att Ericssons tio år gamla modell "hajfenan" är minst lika tät.

Många med tuffa krav på tåliga mobiler har envist hållit fast vid Ericsson-modellen R310, även kallad "hajfenan", som började säljas år 2000.

Först sex år senare kom det tuffa och täta mobiler i samma anda – från amerikanska Sonim, från Samsung, och till slut även från Sony Ericsson.

Till skillnad från hajfenan var deras kapslingstäthet klassad enligt den så kallade Ip-skalan.

Senast ut blev Sonim XP1300 Core som lanserades förra veckan, och som ska vara världens första mobil med kapslingstätheten IP68.

Men nu visar det sig att hajfenan var lika tät. Minst.

IP68 innebär fullständig dammtäthet samt täthet för vatten under den tid och det tryck tillverkaren väljer, i Sonims fall 30 minuter på två meters djup.

– Grundkravet för hajfenan var vattentät ner till en meter. I verkligheten så gjordes testerna för att klara ner till tio meter, säger Joachim Dillner som arbetar på FoU-avdelningen hos företaget Nolek.

Nolek gjorde de maskiner som användes vid mätningen av hajfenans täthet vid produktion.

Och Joachim Dillner påpekar att varje exemplar av hajfenan kontrollerades, vilket även Sonim gjort åtminstone med den tidigare modellen XP3.

– Om man tittar på andra IP68-produkter är det inte alltid de är kontrollmätta, säger Joachim Dillner.

Själva mätningen gjordes med luft, och tumregeln är då att ett maximalt läckage på 50 kubikmillimeter luft per sekund anses motsvara vattentäthet.

Att klara en längre tid under vatten tycks heller inte varit ett problem för hajfenan. Joachim Dillner berättar att mobilen under en mässa fick ligga på en meters djup i ett glasrör flera dagar i sträck, och där ta emot mobilsamtal.

Ericsson R310s

Lanserad: 2000
Nät: Gsm 900/1800
Sms: Ja
Gprs: -
Wap: -
Bluetooth: -
Ir-port: -
Kamera: -
Skärm: 5 raders monokromatisk text
Mått: 131 x 53 x 25 mm
Vikt: 173 gram

Mats Lewan

Mer om: Sonim Vattentät

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt