Ericssons egen läkare: ”Vi ska mäta allt i den verkliga världen”

2016-11-03 06:00  
Jason Hoffman, Ericssons molnchef, anser att det finns mycket att förbättra med dagens molnteknik. Där hoppas han att Ericsson ska kunna spela en stor roll. Foto: Christian Rehn

Ericsson tänker satsa stort på molnteknik. Och de har anlitat en cancerläkare för att ta dem in i framtiden.

Jason Hoffman tittar på den illustration strategichefen Ulf Ewaldsson gjort för Ny Teknik:

Läs mer: 

Läs mer: Här är Ericssons nya molnstrategi

– När jag kom in i företaget för tre år sedan var det där molnet väldigt litet, säger han.

Nu är molnteknik så viktigt för Ericsson att de tänker anställa 1 000 nyutexaminerade ingenjörer, många av dem för just det ändamålet. Och ingen är ett större språkrör för tekniken – både internt på Ericsson och externt – än molnchefen Jason Hoffman. Trots att han i själva verket är cancerläkare.

För tolv år sedan hade Jason Hoffman fyra jobb. Han träffade patienter, undervisade och forskade efter botemedel mot cancer. Han hade dessutom startat något nästan ingen talade om på den tiden: ett företag som skulle använda kraften i ett datormoln för att skynda på forskningen.

I den vevan drabbades hans mor av bröstcancer. Hon överlevde, och Jason Hoffman fick samtidigt tid att inse att hans arbetsnarkomani höll på att kosta honom äktenskapet.

Han valde att satsa allt på molnet. Hans företag, Joyent, blev så populärt – inte minst bland telekombolagen – att Business Insider för fyra år sedan rapporterade att omsättningen låg på omkring 2 miljarder kronor. Sedan värvades han av Ericsson. Nu är planen att tåga in på ett territorium som ännu inte annekterats.

– På ena sidan har du miljontals basstationer som snackar med flera miljarder enheter. På den andra sidan finns datahallarna som tillhör de stora drakarna: Amazon, Facebook, Google. Men Google har bara omkring 15 anläggningar globalt. Det finns massor av anläggningar i mitten av infrastrukturen. Och mycket av våra ansträngningar går ut på att industrialisera och standardisera i det området.

För att inte tala om att automatisera. På föregående uppslag berättar Jason Hoffman om de optiska nätverk datahallarna ska ingå i. Men hans och Ericssons ambition är dessutom att låta dem styras av robotar.

– Anläggningarna i dag är designade för att skötas av en person. Men de ska inte behöva ha människor där inne för att kunna byta en hårddisk.

Läs mer:

Läs mer: Ericssons nya vd: ”Vi är kanske bäst i världen”

Med tanke på hans ursprung är det kanske inte så konstigt att han hoppas att molnteknik parat med sakernas internet ska leda till en bättre framtid. En framtid där många av de samhällsproblem vi brottas med i dag förpassas till historieböckerna.

– Vi snackar om att mäta allt i den verkliga världen och sedan fatta beslut utifrån resultaten. Det kan göra världen säkrare. Det kan påverka vår hälsa. Det kan påverka allt. Att ta all den datan och förhoppningsvis göra våra liv bättre.

Och han tror att Ericsson är unikt positionerade att ta det steget.

– Ericsson klarar sig allra bäst när det tänker som ett systemföretag och skapar en plattform. När det designar, bygger, kör och servar system som en service åt de plattformar som hjälper våra kunder. Nästan allt som Ericsson någonsin varit framgångsrika med har byggt på den modellen.

Gilla Ny Teknik på Facebook

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt