Ericssonkund ska testa Googles ratade ballonger

2014-11-17 12:08  

En av Ericssons viktigaste kunder ska testa Googles ballonger för att öka mobiltäckningen. I förra veckan kritiserade Ericssonledningen Googleprojektet.

Den australiensiska operatören Telstra, en av Ericssons viktigaste kunder, ska testa Googles ballonger för att förse glesbygden med internet, rapporterar the Guardian.

Sökjätten ska använda 20 heliumballonger som ska flyga över västra Queensland med start i december.

I "Project Loon" ska ballongerna cirkulera runt jorden 20 km upp i stratosfären. Ballongerna har antenner som kan överför "4g-liknande" signaler till hem och mobiler nere på marken, skriver företaget på sin speciella Loon-sida.

Ballongerna kommer att kommunicera med ett antal av Telstras basstationer.

Google testade en liknande lösning i Ny Zealand förra året, och här är ett youtube-klipp.

Googles ambition är att ha en ring av ballonger som cirkulerar runt jorden för att nå ut till två tredjedelar av jordens befolkning som ännu inte kan erbjudas internetuppkoppling.

Project Loon har utvecklats av forskarna på Google X, sökjättens hemliga labb, där man också tagit fram Google Glass och den förarlösa bilen.

I förra veckan fick Ericssons FoU-chef Ulf Ewaldsson frågan om vad han ansåg om Googles försök med drönare och ballonger.

- Det är inte realistiskt. För att hålla kostnaderna nere krävs standardiserade lösningar, sa Ulf Ewaldsson.

 

Mer om: Google Ericsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt