Ericssonkonkurrent ger upp egen wimax

2008-06-12 09:33  

Ericssonkonkurrenten Nortel ger upp sin egen satsning på wimax. Gör i stället som Ericsson, och satsar allt på super-3g, lte.

Nortel har länge varit en av de främsta förespråkarna för wimax bland de stora mobilsystemleverantörerna.

Men i går blev det klart att det kanadensiska bolaget ändrar strategi. Nortel ska inte längre utveckla egna accessprodukter för wimax. I stället satsar man all egen utveckling på super-3g, lte.

Men Nortel backar inte helt från wimax. Bolaget inleder ett samarbete med wimax-tillverkaren Alvarion.

-Vår ursprungliga plan att leverera en ren Nortel-wimax-produkt avslutas till förmån för partnerskapet med Alvarion, sa Gerry Collins, Nortels chef för trådlösa system i Europa, till nätsajten Unstrung.

Ericsson har sedan länge valt att satsa alla sina utvecklingsresurser för kommande mobilsystem på lte, och valt att helt skippa wimax.

Värt att notera är att Nortel sålde av sin 3g-verksamhet till Alcatel för två år sedan. Så bolaget har inte längre några egna 3g-kunder. Det gör det förstås svårare för kanadensarna att sälja in sitt kommande super-3g-system på marknaden.

Det senaste halvåret har flera av världens största mobiloperatörer bestämt sig för att välja super-3g, lte i stället för de andra varianterna. Bland annat de amerikanska operatörerna Verizon och AT&T, samt den kinesiska giganten China Mobile och den globala spelaren Vodafone.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt