Ericssonchefen visar basstationer för aktieägarna

2010-04-13 13:11  
Aktieägarna får se basstationer på stämman

I eftermiddag kl 15 ska Ericssons vd Hans Vestberg visa upp ett antal baststationer för sina aktieägare. Det är ett lite ovanligt grepp på en bolagsstämma.

Klockan 15 idag tisdag öppnar Ericsson årets bolagsstämma på Kista Mässan norr om Stockholm.

Ericssonchefen Hans Vestberg tänker visa upp ett antal basstationer för sina aktieägare. Syftet är att visa att de numera är en tredjedel så stora, men har tre gånger högre kapacitet än tidigare. Och att det är en förklaring till nedläggningen av fabriken i Gävle.

På bolagsstämman väntas flera frågor om Vestbergs och företrädaren Carl-Henric Svanbergs lön och bonus. Tidigare idag försvarade Vestberg sin lön med bonus.

-Jag fick erbjudandet från styrelsen i somras och jag accepterade det.

Rent generellt tycker han att lön med bonus är bra lösning.

-Jag tycker att en fast och en rörlig del är rimligt. Det vore konstigt med att ha en fast lön hel tiden.

I Ericssonchefens tal på stämman kommer han också att presentera sig själv, summera året 2009, och berätta om sina mål: att skapa värde för våra aktieägare genom att ha en försäljningstillväxt som överträffar marknadens, branschens bästa rörelsemarginal och en kassagenerering på över 70 procent.

För att lyckas med detta krävs fortsatt teknikledarskap och att ha kunden i fokus, säger han säkert också. Det brukar han säga.

Han ska också ge sin vision för år 2020. Den brukar han formulera ungefär så här: Ericsson ska 2020 vara teknikledande i telekombranschen där 50 miljarder enheter är uppkopplade. Bolaget är då i än högre grad ett tjänsteföretag och produkter och lösningar än mer IP-baserade. Mjukvara kommer att utgöra en betydande del av försäljningen. I visionen ingår att Ericsson fortfarande är den högst betrodda leverantören i branschen och bolaget har bidragit till att skapa såväl nya affärsmodeller som nya tekniska lösningar och applikationer.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt