"Ericsson ville köpa Lucent"

2015-10-15 14:13  

Förre Ericssonchefen Carl-Henric Svanberg ville köpa Lucent, men stoppades av styrelsen. Han köpte Marconi i stället, en affär som "alla" är eniga om blev ett fiasko. Det konstateras i en ny Ericssonbok.

Efter telekomkrisåren en bit in på 2000-talet började de överlevande stora telekombolagen räkna på olika fusionsaffärer. Kvar fanns Ericsson, Nokia, Alcatel, Lucent, Siemens, Nortel, Motorola och Marconi.

Ericsson övervägde dock aldrig att köpa Nokia, skriver Åse Lindskog, författare till den nya boken Ericssons kris och resan tillbaka. Hon var bolagets presschef mellan åren 2001 och 2009.

Åse Lindskog har intervjuat ett 20-tal personer, bland annat Carl-Henric Svanberg.

"Nej, det hade aldrig gått", säger Svanberg i boken, och hänvisar till att konkurrensmyndigheterna aldrig hade godkänt en fusion mellan Ericsson och Nokia.

"I dagsläget kanske läget hade varit ett annat med kineserna, för det är möjligt att myndigheterna skulle ha sagt att det är bättre med en överlevande än tre askhögar", säger han också.

Dåvarande Ericssonchefen var däremot intresserad av en sammanslagning med amerikanska Lucent, som hade en stark ställning i USA. Ericsson hade sin styrka i Europa och på 3g-standarden wcdma.

Ericssons ledning bokade in en resa för att träffa Lucents vd Patricia Russo i New Jersey för att diskutera ett samgående, avslöjar Åse Lindskog. Carl-Henric Svanberg tog upp frågan med styrelsen för att få mandat att gå vidare.

"Lucent var en tuff diskussion i styrelsen. Det var olika åsikter i styrelsen. Vi i styrelsen var inte heller 100 prpcent övertygade om affären eftersomd et inte handlade om att överleva för oss, men vi ville ha en diskussion. Men det var några i styrelsen som var livrädda för att göra ett stort amerikanskt förvärv. Det hade blivit ett väldigt stort förvärv. I dag hade man nog sett på storleken på affären på ett annat sätt", säger Svanberg i boken.

Affären blåstes av och resan ställdes in.

När Ny Teknik och Affärsvärlden intervjuade Carl Henric Svanberg våren 2006, efter fusionen mellan Alcatel och Lucent, konstaterade han att Ericsson redan räknat på alla tänkbara affärer. "Skulle vi ha varit intresserade hade vi redan gjort något", sa han.

Att det var styrelsen som sagt nej till en affär med Lucent berättade han inte den gången.

I stället för att köpa Lucent valde Carl-Henric Svanberg att köpa Marconi för närmare 17 miljarder kronor.

"Även om det finns olika motivet till förvärvet är alla eniga om att Ericsson förvaltade köpet dåligt och att integrationen misslyckades", skriver Åse Lindskog.

En person som satt i ledningen när förvärvet gjordes säger i boken att "Det var totalt bortkastade pengar".

 

Läs fler utdrag ur boken:

Läs mer: 4g-kontraktet spred "chockvågor på Ericsson"

Läs mer: Ericsson-ingenjörerna tyckte Iphone var "en skittelefon"

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt